Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pacienti v Jihlavě vzali nového zubaře útokem! Proč máme problém sehnat stomatologa

Autor: Jiří Čada - 
20. září 2019
12:48

Strach a úzkost jsou nejčastější pocity při návštěvě zubaře. Co když ale zuby bolí a doktora hledáte marně? V Jihlavě otevírá praxi mladý lékař, a když oznámil, že přijímá nové pacienty, ze zájmu byl v šoku. Frontu nečekal. 

Mají banány, nebo snad pomeranče? Vybaví se pamětníkům při pohledu na více než 50metrovou frontu v Jihlavě 30 let staré vzpomínky. Lidé ale stáli na zubaře! Ano, na zubaře! A to ordinace nového doktora ještě není ani vybudovaná.

Zástup lidí zoufale hledajících stomatologa, se klikatil v pondělí po chodníku od parkoviště nedalekého supermarketu před budovu, kde bude doktor vrtat, dále po schodišti do 1. patra a tam ještě přibližně v pět metrů dlouhé chodbě až ke dveřím ordinace. Uvnitř sestřička nové pacienty pouze registrovala a zapisovala do kartotéky.  

Ve středu dopoledne se snažila k doktorovi přihlásit další žena. Už marně. „Z důvodu naplnění kapacity již další žádosti o registraci nepřijímáme,“ stála informace MDDr. Zdeňka Klimeše na dveřích. Zevnitř se neozývala zubní vrtačka, ale zvuk typický pro stavbu. Pracovali tam řemeslníci na štaflích. Přestože se praxe lékaře již ocitla v obležení pacientů, otevře se až v průběhu října! Nového zubaře Blesk na místě nezastihl. Jeho zdravotní sestra však přiznala, že je takový zájem pacientů šokoval.

1700 pacientů je víc než dost!

„Na každého zubního lékaře na Vysočině připadá zhruba 1700 pacientů,“ řekla Blesku krajská předsedkyně České stomatologické komory Jana Zedníčková. Je to pořádný nepoměr, když například v Praze má zubař v průměru 800 pacientů.  

Zubaře má přes 40 km daleko! 

Jihlavskému důchodci a pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) Zdeňku Kučírkovi (64) před časem zemřel zubař. „Dojíždím teď za doktorem do bezmála čtyřicet kilometrů vzdálené Třebíče. Mám osm tisíc tři sta korun důchodu, neměl jsem na to, abych si u zubaře, který není u VZP, všechny zákroky platil ze svého,“ vysvětluje Kučírek.

Prý si užil své, než stomatologa, který by ho přijal, našel. Podle zdravotní pojišťovny je vše v naprostém pořádku. „Ne každý pojištěnec VZP musí mít péči zajištěnou přímo ve své obci, ale vždy v okruhu 35 kilometrů od svého bydliště,“ popsal pravidla zástupce VZP Oldřich Tichý. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Evka4 ( 20. září 2019 16:55 )

hadraplan:

3dots ( 20. září 2019 16:26 )

I když si udělá 200 pacientů za měsíc, tak to zas tak obrovský vejvar není, jak si naivně myslíte, zvlášť když začíná. Stavební úpravy, vybavení (jenom křeslo jde k 400 tis.), rentgen,materiály, nájem, plat sestry.... Pokud chce jít s dobou, pak i vzdělávací kurzy.

kukukuu ( 20. září 2019 15:53 )

Spíš to nevysvětlíš sluníčkářovi. Lopata to chápe.

hejhej ( 20. září 2019 15:41 )

20tina12: Proč pan Babiš ? Máme ministra zdravotnictví, Lékařský odborový klub, Stomatologickou komoru, starosty, primátory, hejtmany a jejich náměstky pro zdravotnictví - ti by měli problém řešit.

20tina12 ( 20. září 2019 14:57 )

Tak pane Babiš že byste se o tento horký problém zajímal a pomohl?!

Zobrazit celou diskusi