Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec (7) si stěžoval na bolesti dásně. Z úst mu vyoperovali přes 500 zubů

Autor: Darina Jíchová - 
2. srpna 2019
17:45

Indičtí zubaři řeší unikátní případ, jejich sedmiletý pacient si občas stěžoval na bolest. Rentgen následně odhalil, že má v puse 526 zubů. Lékaři mu přebytečné zuby ve velikosti od 0,1 milimetru do 3 milimetrů chirurgicky odstranili, informoval deník The Guardian.

„Zuby byly různé velikosti, nejmenší měl jen 0,1 milimetru, největší pak 3 milimetry. Byly plně vyvinuté, měly korunkovou část i kořen, potažené byly zubní sklovinou. Objevili jsme je ve váčku v zadní části dolní čelisti,“ uvedla Pratibha Ramaniová, primářka stomatologické nemocnice ve městě Čennai.

Indickému chlapci z pusy vyndali 526 zubů, trpěl zvláštní poruchou. Indickému chlapci z pusy vyndali 526 zubů, trpěl zvláštní poruchou. | Reuters

Váček se zuby byl prorostlý do hloubky

„Museli jsme se provrtat přes zuby v dolní čelisti a rozříznout mu dáseň, abychom se k váčku dostali. Byl prorostlý do hloubky, ale zuby se postupně zmenšovaly,“ Ramaniová popsala proceduru. I přes velké množství zubů, které měl chlapec v čelisti, netrpěl skoro žádnými bolestmi.

„Občas si stěžoval na bolest v dolní čelisti, kterou měl trochu nateklou, ale jinak nic,“ dodala zubařka. Chlapec trpěl tzv. smíšeným odontomem, což je benigní nádor, který se tvoří v tkáních, kde vznikají zuby. Není jasné, zda se jedná o dědičnou vadu, nebo zda se u něj nádor objevil vlivem environmentálních podmínek.

Podobný případ Indové už řešili

Smíšený odontom je vzácná porucha, indičtí zubaři se s ní setkali například v roce 2014, kdy při sedmihodinové operaci v Bombaji mladíkovi (17) z úst vyndali 232 zubů. Zákrok v Čennai trval pouze 2 hodiny, experti pak 10 dní analyzovali zuby, jejich výzkum není ani zdaleka u konce.

Chlapec byl z nemocnice propuštěn po 3 dnech, po operaci neměl žádné komplikace ani bolesti, v puse mu zbylo 21 zubů. „Zákrok jsme provedli už minulý měsíc, předcházelo mu mnoho konzultací. Operaci provedl tým expertů specializující se na dětskou stomatologii,“ uvedla Ramaniová.

silen ( 2. srpna 2019 18:59 )

...z celého toho článku věřím jen tomu, že kdesi v jižní Asii existuje stát Indie, a že tam lidé mají zuby a je tam asi i pár zubařů...

cocumysvole ( 2. srpna 2019 18:36 )

Nechápu proč mu ty zuby vyoperovali. Mohl mít do smrti zubů plnou hubu.

Zobrazit celou diskusi