Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Snad se nebudu smažit v pekle.“ Češi se bojí víc sousedů než teroru, divil se Stropnický

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
30. září 2017
14:45

Odmítá prý politiku šíření strachu z terorismu, stejně jako změnu ústavního zákona kvůli držení zbraní. Ministr obrany Martin Stropnický – jednička pražské kandidátky hnutí ANO - místo toho prý připravuje vlastní zákon, který by měl situaci řešit. Odmítl by znovuzavedení povinné vojny, ale na školy by vrátil brannou výchovu. Uvedl to v další debatě Blesk Volební souboj 2017.

Blesk.cz: Kdy jste jel naposledy v autě s majáky a proč?

„Maják nepoužívám prakticky vůbec. Možná to mohlo být při nějaké akci na Moravě a kvůli opravám dálnice jsem potřeboval na chvilku jet v odstavném (pruhu), takže pak se použije maják, protože třeba jedete na zásadní jednání. Ne, že spěcháte domu na véču. A používá se jenom po tu dobu nezbytně nutnou. To znamená dvě tři minuty, abyste se dostal z té šlamastiky. Jinak to nemám rád, vůbec,“ přiznal v debatě Blesku na téma „Do zbraně“ Stropnický.

Také uvedl, že se války v Evropě nebojí a zároveň si ani nemyslí, že by sám mohl přispět k uklidnění bezpečnostní situace na kontinentu.

„Žádný jeden jediný politik není dost mocný, aby tuto nesmírně složitou situaci zvládnul, ale měl by k tomu racionálně přispět,“ připustil Stropnický. 

Poslankyně Jana Černochová (ODS) Stropnickému vyčetla, že je česká vláda málo aktivní při nátlaku na agenturu Frontex, která má hlídat hranice schengenského prostoru, tak aby do Evropy neproudily davy migrantů.

Stropnický ji ale odkázal na ministra vnitra, pod kterého Frontex spadá. Zároveň odmítl, že by Česká republika byla při ochraně Evropy a schengenského prostoru nějak pasivní.

„Spolupracujeme v rámci takzvané středoevropské obranné iniciativy – to znamená Česko, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Rakousko, Chorvatsko,“ vyjmenoval například Stropnický a dodal, že se nedávno dokonce uskutečnil i trénink na ochranu jihovýchodní schengenské hranice.

„Jsme ji schopni chránit a nebudeme se nikoho ptát,“ prohlásil Stropnický.

Tristní a nezodpovědné

Ani Česká republika není prý ohrožena žádným nebezpečím - armáda podle ministra obrany v uplynulých letech podnikla konkrétní kroky, které mají bezpečnost udržet.

„Jsou politici, kteří si z toho šíření paniky a strachu v podstatě udělali jediný program a to je tristní a nezodpovědné,“ odmítá Stropnický strašení terorismem v Česku.

Video  Politici v debatě Blesku: Česko by teror zvládlo lépe než Němci, útok uz nás nehrozí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

S trochou nadsázky si ministr Stropnický vyložil průzkum, který Blesk politikům ukázal. Zarazilo ho, že se 11 % dotázaných lidí bojí zákeřných sousedů a oproti tomu má jen 7 % Čechů strach z teroristů.

„Je to pozoruhodné, možná pro nás typické,“ okomentoval Stropnický výsledek šetření agentury Phoenix Research s obavou, jestli se za taková slova nebude smažit v pekle.

Vojnu znovu ne

V debatě Blesku Stropnický také odmítl „nešťastnou“ unijní směrnici o zbraních stejně jako předložený návrh ústavního zákona, který už projednala Poslanecká sněmovna a leží v Senátu a který si vyžádal další doprovodné zákony. Místo této normy Stropnický prý připravil zcela nový zákon, který má lidem nechat i ty zbraně, které zakazuje unijní směrnice.

V Poslanecké sněmovně by Stropnický podpořil zákon, který by dával ministerstvu vnitra pravomoc vypnout weby, které šíří účelové dezinformace. Při projednávání zákonu o zrušení imunity politiků by se ovšem zdržel hlasování. Jako ministr obrany by hlasoval proti znovuzavedení povinné vojenské služby, naopak by ale podpořil zákon, který by hnal notorické přestupkáře k soudu a popřípadě do vězení.

V případě vítězství ve volbách nechce hnutí ANO podle Stropnického vystupovat ani z EU ani z NATO a bude chtít prý víc peněz na obranu a modernizaci armády.

Vše o volbách do Poslanecké sněmovny najdete zde:

Lídry všech kandidátek najdete zde:

Všechny dosavadní díly Blesk Volební souboj 2017 najdete zde: 

 

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zednik ( 1. října 2017 10:39 )

Zákeřného souseda, na kterého jsou všech paragrafy krátké, má člověk denně vedle sebe a není úniku. (krom přestěhování se, ale tam se může vyskytnout ten samý vůl). Terorista přichází náhodně, nečekaně a jednorázově. Čemu na tom pan ministr nerozumí?

moiaza ( 30. září 2017 21:05 )

 Komediant může kecat co chce. Pořád bude jen komediant.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa