Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Minimální mzda? ODS: Zbytečnost! Marksová i Dolejš v debatě Blesku slíbili zvýšení

Autor: Jakub Veinlich, Zuzana Štíchová, Klára Brunclíková - 
6. září 2017
16:03

První debata projektu „Blesk volební souboj 2017“ přinesla diskusi politiků o minimální mzdě nebo i změnách v EET. Podle ODS je minimální mzda zbytečný institut. ČSSD chce v případě úspěchu ve volbách základní odměnu za práci stále zvyšovat. Z rychlého sledu otázek také vyplynulo, že by většina diskutujících poslanců chtěla po volbách zrušit EET nebo alespoň zavést změny. 

„Institut minimální mzdy je zbytečný. Věříme ve vyjednávání mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem,“ řekl v debatě Blesk.cz na téma Peněženka Zbyněk Stanjura z ODS.

Lidem by se podle ODS mělo snížit spíše daňové zatížení, a to až o 7 %. Podle výpočtu kdysi vládní strany by tak lidem zůstalo ročně v peněženkách zhruba 40 miliard korun.

Vláda nedávno schválila navýšení minimální mzdy z 11 na 12 200 korun a podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) by tento trend mohl pokračovat i po volbách, pokud tedy budou sociální demokraté ve vládě.

„S minimální mzdou se zaručuje také navýšení takzvané zaručené mzdy. Nechat si vyjednávat mzdu na jednotlivých lidech, tomu nevěřím. Daň z příjmů je u nás velmi nízká,“ řekla v debatě ministryně práce.

Video  Blesk volební souboj 2017: Politici se neshodli na zvyšování minimální mzdy.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I KSČM chce pokračovat dál ve zvyšování minimální mzdy – i současné navýšení je podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše nedostatečné.

„Stát by neměl tolik škrtat, ale zamyslet se nad efektivností výdajů. Pokud jde o minimální mzdu – nevím, proč se toho děsíme – i těch současných 12 tisíc, které se chystají, tak je velmi málo,“ dodal Dolejš.  

TOP 09 by šla jinou cestou než zvyšováním minimální mzdy. Podle Markéty Adamové je potřeba nechat lidem více peněz v peněžence.

„Snížili bychom odvodové zatížení,“ řekla Adamová ve středeční debatě s tím, že by TOP 09 udělala také zároveň revizi v sociálních dávkách. Podle Adamové nebylo nutné například zvedat přídavky na děti a rozšiřovat také počet příjemců.

Průzkum agentury Phoenix Research Průzkum agentury Phoenix Research | Blesk Zprávy

Průzkum agentury Phoenix Research Průzkum agentury Phoenix Research | Blesk Zprávy

Podobně jako TOP 09 vidí situaci ohledně minimální mzdy také KDU-ČSL. Lidovci chtějí snížit odvody na druhé a třetí dítě v každé rodině.

„V rodinách má zůstat víc peněz. Stát ti nechá peníze prostřednictvím toho, že ti nechá peníze na daních. Budeš mít peníze například na kroužky,“ zdůraznil Bartošek v Blesk volebním souboji 2017 podporu rodinám.

Podle ANO není dobré neustále navyšovat minimální mzdu, ale stát by si měl dělat finanční rezervy.

„Chceme si nechávat rezervy, nechceme uměle navyšovat minimální mzdu,“ řekla v debatě poslankyně hnutí Radka Maxová

Debatu politiků sledoval také expert na daňové otázky – Martin Slaný z Vysoké školy ekonomické a také z Institutu Václava Klause. Podle něj je minimální mzda nesystémová a má navíc v každém regionu jiný dopad, podle sociálního prostředí. Upozornil také, že například v Německu mělo zavedení minimální mzdy negativní dopady. A to se může stát i v České republice. Někteří zaměstnanci by tak podle Slaného mohli přijít o práci.

„Ten, kdo pobírá minimální mzdu v oboru stavebních prací a úklidu, tak tam navyšování minimální mzdy může ohrozit jeho zaměstnání,“ dodal Slaný.

V debatě se politici také dotkli dalších témat. Z rychlých anketních otázek například vyplynulo, že nás po volbách čekají změny v EET – tedy elektronické evidenci tržeb, kterou zavedl někdejší ministr financí Andrej Babiš.

Hosty prvního Blesk předvolebního souboje 2017 o daních, sociálních dávkách, důchodech a seniorech v životní krizi byli:  Radka Maxová (ANO), Michaela Marksová (ČSSD), Jiří Dolejš (KSČM), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Zbyněk Stanjura (ODS) a Markéta Adamová (TOP 09). 

Podrobnosti ze středeční diskuse najdete na Blesk.cz a také ve čtvrtečním vydání deníku Blesk.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Za týden chystáme další „Blesk volební souboj 2017“. Tentokrát s podtitulem NA ZDRAVÍ. Se zástupci politických stran budeme mluvit o protikuřáckém zákonu, poplatcích u lékaře nebo zdravotních nadstandardech. 

Jak si po létě vedou politické strany se šancemi ve volbách? Podívejte se:

Průzkum preferencí a volebního potenciálu podle agetury Phoenix Research. Sběr dat od 13. 7 do 10. 8. 2017 Průzkum preferencí a volebního potenciálu podle agetury Phoenix Research. Sběr dat od 13. 7 do 10. 8. 2017 | Blesk Zprávy

MINIMÁLNÍ MZDA V ROCE 2018 PODLE PROFESÍ --> ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ondra.dos ( 7. září 2017 23:19 )

Pokud chceme udržet současný skvělý výkon české ekonomiky, měla by jít politika přesně opačným trendem, než jakým směřovala současná vláda. Místo zákazů, byrokracie a šikany by stát měl nechat ekonomiku více na pokoji a ulevit jí snížením odvodů.

aleksandra ( 7. září 2017 22:44 )

Markéta Pekarová Adamová mluví vždycky rozumně, doufám, že se jí bude v politice dařit. Snížit odvody na sociálním pojištění je mnohem lepší než nesmyslně zvedat minimální mzdu.

libor15 ( 6. září 2017 18:44 )

Carmin je osoba úplně mimo. Minimální mzda je sice opravdu nízká, ale i z ní se platí nekřesťanské odvody. Proto zaměstnavatelé na každé zvýšení často reagují propouštěním, protože prostě jejich hospodářští partneři neustále zvyšovat platby třeba za úklid nechtějí. Na taková místa pak naskakují "chráněné dílny," což je báječný vysavač na státní příspěvek. A tam se točí milionky jako na kolotoči. To paní Marksové nevadí? Nad tím by se měla zamyslet, stejně jako nad osudem člověka, který byl vyhozen z práce (chráněné dílny)proto, že bohužel nemá žádná zdravotní omezení a tudíž je pro chráněnou dílnu nežádoucí. Těchto lidí si všímejte, dokážete-li to. Vaše žvanění o minimální mzdě je čirý populismus. Tak Čest!

moiaza ( 6. září 2017 17:21 )

 Nikdo na světě vám nenaslibuje tolik, co čeští politici před volbami. Po volbách na vás budou kakat z vysoká. Vůbec ty jejich žvásty neposlouchám. Zbytečná ztráta času.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa