Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministr Hradílek je v péči lékařů. Zemanův odpůrce ukončil hladovku po 17 dnech

Autor: ČTK, kal - 
19. listopadu 2017
11:40

Bývalý disident a ministr vnitra Tomáš Hradílek ukončil pod tlakem své rodiny protestní hladovku. Držel ji ve snaze odradit prezidenta Miloše Zemana od druhé kandidatury na funkci hlavy státu. Signatář Charty držel hladovku 17 dní, nyní je v péči lékařů a začal postupně přijímat potravu. Uvedla to jeho dcera Simona Hradílková. Hradílka od protestu odrazovaly prostřednictvím veřejné výzvy stovky lidí včetně známých osobností z celé země, hodlal ji držet až do konce.

Hradílkova rodina ve vyjádření, které poslala ČTK, uvedla, že se rozhodla převzít odpovědnost za jeho život do svých rukou. „Nemůžeme přihlížet smrti vlastního otce. Činíme tak s vědomím, že jdeme naprosto proti jeho odhodlání a přání, ale věříme, že kdyby situace byla obráceně, zachoval by se stejně. Způsobem, jenž nehodláme nijak vysvětlovat, se nám podařilo přinutit ho, aby se svěřil do péče lékařů a začal postupně přijímat potravu,“ stojí ve vyjádření jeho dětí.

Podle Simony Hradílkové jej od protestní hladovky odrazovala rodina od počátku, způsob jeho protestu se od nikoho z nich nedočkal podpory. Jeho rozhodnutí se snažili zvrátit například výzvou, kterou podepsaly v několika dnech stovky lidí. Autoři v ní uvádějí, že si váží Hradílkovy snahy chránit demokratické hodnoty a chápou jeho obavu o budoucnost, ale jeho oběť odmítají.

„Náš tlak trval od počátku, nyní jsme ho vyhrotili. Byl opravdu odhodlaný vydržet do konce, ale nepočítal z naší strany, že ten tlak bude takový. Dnešní doba je taková, že není potřeba takových obětí,“ řekla Hradílková.

Hradílek začal hladovku držet 1. listopadu. V otevřeném dopise Miloši Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen i z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej žádá, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta. „Podle mne je tento prezident, který by pokračoval v druhém funkčním období, nebezpečím a neštěstím pro tuto zemi,“ Hradílek minulý týden.

S prezidentem Zemanem se dostal do konfrontace minulý týden během jeho návštěvy Olomouckého kraje. Na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou Zeman Hradílkovi řekl, že není víc než 113 tisíc občanů, kteří se naopak pod jeho kandidaturu podepsali. A proto bude kandidovat.

Proti Zemanově kandidatuře vystoupilo v Lipníku i několik desítek lidí s červenými kartami. Zvukaře, který během protestu pouštěl píseň Modlitba pro Martu, nakonec zadržela policie a hrozí mu za přestupek proti právu shromažďovacímu pokuta do výše 15 tisíc korun. Prezident Zeman řekl, že zásah policie považuje za naprosto adekvátní podle zákona shromažďovacího, neboť řádně povolené shromáždění nemá právo nikdo rušit.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
plebejec ( 25. listopadu 2017 17:14 )

A kdo ho nutí,aby žral. Ticíce občanu nemají co žrát a neventilují to v Plesku. Asi nemá na žrádlo, tak to svádí na Zemana.

salto ( 20. listopadu 2017 13:41 )

Žabař který neumí držet slovo. Připadá mi jako KDU-ČSL

provokaterka ( 20. listopadu 2017 01:16 )

Proč Hradílek neprotestoval když Havel opakovaně kandidoval na prezidenta i když tvrdil tvrdil, že nebude

jiznicechy ( 19. listopadu 2017 21:46 )

misha46 ( 19. listopadu 2017 20:54 )

Havloidní mor v akci Jak by se tu hezky žilo bez těchto zmetků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa