Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po 28 letech končí: Kontroverzní starostka Mariánských Hor Janáčková jde od válu

Liana Janáčková jako starostka Mariánských Hor po 28 letech končí.
Liana Janáčková jako starostka Mariánských Hor po 28 letech končí.  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, rum - 
15. října 2018
15:26

Kontroverzní starostka ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky a bývalá senátorka Liana Janáčková po 28 letech končí. Ve funkci ji vystřídá dosavadní místostarosta a kolega z uskupení Nezávislí Patrik Hujdus.

Nezávislí, kteří v městské části vyhráli volby, budou spolupracovat s dalšími čtyřmi koaličními partnery - lidovci, hnutím Ostravak, KSČM a SPD. Janáčková nebude působit ani v radě obvodu, radnice s ní přesto chce dále spolupracovat.

 „Voliči rozhodli o našem vítězství, ale poměr sil není takový, abychom mohli sestavit koalici bez ztráty. Proto jsem se rozhodla ukončit mé 28 let trvající působení na radnici ve funkci starostky,“ uvedla Janáčková.

Dodala, že chtěla udržet radnici stabilizovanou a byla si vědoma toho, že její odchod k tomu přispěje. První místostarostkou bude současná místostarostka a dlouholetá zastupitelka Jana Pagáčová z KDU-ČSL. Každá z koaličních stran v pětičlenné radě získá jedno místo, přičemž počet uvolněných místostarostů se sníží na dva.

Hujdus a Janáčková měli stejně

„Byl bych rád, kdybychom šarvátky a osobní nevraživost z volební kampaně nechali za sebou. Je po volbách a obvod potřebuje stabilní vedení, které kontinuálně naváže na působení toho současného,“ uvedl Hujdus. Janáčková opakovaně získávala podporu voličů. V nynějších volbách coby lídryně získala stejný počet hlasů jako Hujdus, který kandidoval na druhém místě.

Nová koalice bude mít v patnáctičlenném zastupitelstvu těsnou převahu osmi hlasů. Nezávislí mají čtyři mandáty, lidovci, KSČM, Ostravak a SPD po jednom. V opozici zůstává uskupení LEČO a hnutí ANO, které mají po třech zastupitelích a ODS s jedním zástupcem.

Výroky proti Romům

Janáčková byla ve funkci od roku 1990. O post ji pouze v roce 2006 na několik měsíců připravil Radim Michniak z ODS, ale Janáčková se po změně koaličního uspořádání na radnici v roce 2007 vrátila.

Proslula svými kontroverzními výroky směřujícími k romské menšině a za jejího vedení bylo obvodu roku 2007 magistrátem dokonce odebráno právo samostatně hospodařit. Starostka se několikrát dostala do rozporu i s různými představiteli města.

VIDEO: Liana Janáčková měla před dvěma lety ostrý jazyk a nešetřila hlavně nepřizpůsobivé.

Liana Janáčková jako starostka Mariánských Hor po 28 letech končí. Liana Janáčková jako starostka Mariánských Hor po 28 letech končí. | David Malík

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa