Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyšší důchody, kratší pracovní doba, 5 týdnů dovolené pro všechny. ČSSD tasila trumfy

Autor: simao - 
5. září 2018
15:33

To je dost táto, žes nás taky vyvezl. Legendární hlášku citoval an začátku kampaně ČSSD před podzimními volbami šéf strany Jan Hamáček ve Stochově na Kladensku, kam vyrazil spolu s ministry ČSSD Maláčovou, Staňkem a Tomanem. Společně nasedli do mikrobusu a přijeli prezentovat hlavní trumfy pro voliče - proplácení nemocenské od 1. dne, zkrácení pracovní doby, vyšší platy i důchody a také 5 týdnů dovolené skutečně pro všechny.

ČSSD zahájila svou kampaň ve Stochově. „My jsme dnes přijeli do Stochova společně, přijeli jsme mikrobusem. A když jsme přijížděli, tak jsem si vzpomněl na takovou tu jednu hlášku ze Slavnosti sněženek: To je dost, žes nás taky jednou vyvez,“ snažil se odlehčit začátek kampaně Jan Hamáček, tentokrát ležérněji jen v bílé košili.

Kampaň nechtěl zahajovat v luxusní kavárně či konferenční místnosti v Praze, ale městě dobře vedeném ČSSD. „Nám bylo vyčítáno, že se málo bavíme s lidmi, že jsme se odtrhli od reality, právě proto stojíme dnes na tomto hezkém náměstí (...) My jsme stranou pro lidi, chceme znát jejich problémy,“ vysvětloval Hamáček.

Koaliční partner ANO svou tiskovku na oficiálním začátku kampaně nasměroval naopak do sálu v obchodním domu Kotva na Náměstí republiky v Praze, kde vystoupil v pondělí Andrej Babiš spolu s primátory Petrem Vokřálem a Tomášem Macurou a pražským lídrem Petrem Stuchlíkem.  

Hamáček zvolil jiné obsazení, pozval na start kampaně ministry. A coby vicepremiér a ministr vnitra i zahraničí opět vysvětloval, proč ČSSD vstoupila do vlády. „Proto jsme také vstoupili do vlády, abychom mohli pozitivně ovlivňovat to, co se u nás v zemi děje, abychom mohli pomáhat rodinám s dětmi, seniorům, pracujícím, nemocným,“ zmínil.

Chtějí zkrátit pracovní dobu

Hamáček přitom upozornil i na jedno z předvolební hesel ČSSD: „Kratší pracovní doba“. „Česká republika slaví 100 let, 100 let také uplynulo od doby, kdy byla zavedená osmihodinová pracovní doba,“ uvedl Hamáček s tím, že český pracovník odpracuje za rok o 400 hodin více než německý. „Chceme otevřít diskuzi o zkrácení pracovní doby samozřejmě při zachování stejné odměny,“ podotkl.

Vytáhl i téma důchod a jejich zvyšování, které prošlo ve Sněmovně. „Dnes už nic nestojí v cestě k tomu, aby od nového roku všichni důchodci našli v peněženkách o několik stovek korun více, v průměru 930 a ti, kteří jsou starší 85 let, tak tam najdou ještě další tisícikorunu. To je konkrétní výsledek naší práce a já chci tady slíbit, že takto budeme pokračovat i do budoucna,“ neopomněl Hamáček předvolební slib.

Na proplácení nemocenské od 1. dne trvají

Společně s ním vycestovala do Stochova i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Koaliční vyjednává s hnutím ANO trvala dlouhou dobu - i proto, že ČSSD chtěla prosadit další priority, upozornila Maláčová a zmínila zálohované výživné či zrušení karenční doby. „Je to nespravedlnost, kterou tady v minulých letech prosadily pravicové vlády. Je to jedna z největších priorit sociální demokracie obecně. Uděláme vše pro to, aby od července příštího roku bylo znovu zavedeno proplácení nemocenské již od prvního dne,“ slíbila.

A to proto, aby lidé nemuseli přecházet své nemoci a strachovat se, zda na konci měsíce budou schopni zaplatit nájem či hypotéku, protože onemocněli, zdůraznila Maláčová.

Maláčovou těší nárůst platů ve veřejné sféře

Maláčová také uvedla, že česká ekonomika roste, zisky tak rostou i českým firmám a ČSSD proto usiluje o to, aby výborný hospodářský výsledek pocítili i o občané - zejména zaměstnanci.

„Usilujeme o to, aby rostly platy ve veřejné sféře všem státním zaměstnancům,“ připomněla Maláčová. Má radost z toho, že vyjednaný objem na platy státních zaměstnanců vzroste o 3 miliardy korun a průměrně platy vzrostou o osm procent, pedagogům však o patnáct. Nejvíce pak porostou platy těm, co jsou nejhůře placení, podotkla. „Sociální demokracie se o to zasadí a pohlídá, aby se to skutečně stalo,“ tvrdí Maláčová.

ČSSD dle ní však myslí i na ty, kteří pracují v soukromé sféře. „Proto budeme usilovat o to, aby všichni zaměstnanci v ČR měli dovolenou v délce pěti týdnů. Ono to zní jako samozřejmost, ale samozřejmost to v českých podmínkách není,“ dodala.

Víc peněz pro policisty i hasiče

Vedle Hamáčka se skvěla i další předvolební hesla ČSSD jako „Udržíme vodu v krajině“ či „Bezpečná hranice - bezpečná země“. Podle Hamáčka je přitom důležité, aby Česko zůstalo jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. I proto prý bojuje o vyšší platy policistů, hasičů a členů dalších bezpečnostních složek.

„Naši policisté často nasazují svoje životy a musí být také velmi slušně zaplaceni. Já jsem rád, že se nám podařilo dojednat nárůst o 8 procent (...) Drtivá většina příslušníků policie, ale také hasičského záchranného sboru v příštím roce dostane o tři tisíce korun více,“ vyzdvihl Hamáček.   

Doporučujeme
hejhej ( 6. září 2018 08:07 )

Podle socanů starosta ze Lhotky zajistí vyšší důchody,kratší pracovní dobu a 5 týdnů dovolené . Nebo snad nějaký senátor ??? Nepijou nadměrně alkohol socani, že vypouštějí takové nesmysly ??? Nevědí, že jde o komunální a senátní volby a nikoliv parlamentní ???? Jsou NEVOLITELNÍ !!!!!

brezovakroman ( 5. září 2018 21:46 )

Socani a teď tu o té Karkoulce.

marmat ( 5. září 2018 20:51 )

Dají si dvojitou....s ledem.

hejhej ( 5. září 2018 19:47 )

Od ČSSSD trapné sliby. Nevolitelní !!!!!!!

raduzkaxxx ( 5. září 2018 19:34 )

.....Whiskey Jack Daniel’s kvůli clu podraží, Harley se zatím drží..... takové neštěstí co s tím udělají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa