Podle předsedy komise bylo hlasování jejích 11 členů tak těsné, jak jen může být. Oba projekty byly podle něho velmi kvalitní. "Pevně doufán, že město Plzeň najde způsob, jak s Ostravou spolupracovat," řekl Scott.

"To dilema nešlo jen napříč komisí, ale i v nás, bylo to jen o jeden hlas," řekl místopředseda poroty Roman Bělor. Plzni oficiálně přidělí titul Evropské hlavní město kultury roku 2015 rada ministrů kultury Evropské unie v květnu 2011.
Vítězné město musí připravit na rok 2015 bohatý kulturní program. Obě města si při své propagaci naplánovala i výstavbu nových kulturních center. Vedení obou měst slíbilo, že se projekty budou snažit zrealizovat bez ohledu na to, jestli titul získají nebo ne.

Plzeň chce postavit například nové divadlo a sportovně-kulturní centrum ve Štruncových sadech. Ostrava připravuje společensko-kulturní klastr na Černé louce, kde má vzniknout koncertní síň, galerie nebo hudební pavilon.

Titul je nejen prestižní záležitostí pro město, ale znamená také příslib finanční podpory od státu a Evropské unie na investice do kulturních projektů. Plzeň bude mít nárok zhruba na 1,5 milionu eur (asi 37 milionů korun) z evropských zdrojů.

Částka bude městu poskytnuta podle pravidel projektu krátce před začátkem akce, tedy na konci roku 2014 za předpokladu, že město dodrží závazky přijaté v době rozhodování.