Utajený svědek, který vystupuje pod smyšleným jménem Josef Nový, u Krajského soudu v Plzni popsal, jak pozdě v noci 23. listopadu 2008 viděl na silnici u přehrady Bílý Halštrov nedaleko Aše na Chebsku osobní auto, které za sebou vláčelo muže. Poznal i řidiče a spolucestujícího.

Svědectví svědka Nového a identifikace obou mužů byly zásadní pro jejich usvědčení. Policisté podezřelé zadrželi loni v červnu. Podle obžaloby mladého muže zbili a následně usmýkali za autem. Hrozí jim až doživotí.

Poznal jsem je bezpečně, tvrdí svědek

Nový vypovídal v oddělené místnosti. Popsal, že v onen den jel z Německa do Čech a hustě sněžilo. Když dojel k přehradě Bílý Halštrov, sněžení ustalo.

Na úzké silnici se v malé rychlosti potkával s tmavým autem. Za jeho volantem díky halogenovým světlům z nedalekého domu poznal Aleše Š., vedle kterého seděl rotvajler. Vzadu za nimi pak Martin N.

„Vím zcela bezpečně, že to byli tito dva lidé, viděl jsem ještě třetí osobu, ale tu jsem už nepoznal,“ řekl utajený svědek.

 Ze svého vozu měl obličej třetího člověka zakrytý. Ve zpětném zrcátku pak uviděl, že auto za sebou táhne ve zhruba dvoumetrové vzdálenosti tělo.

Myslel, že je to figurína

Původně se svědek Nový domníval, že je to figurína a vše je jen nějaká legrace. „Ten člověk tam plandal, nedalo mi to a s autem jsem se otočil a jel zpátky,“ uvedl.

Když se vrátil, druhé auto už odjelo, jel tedy také pryč. Později se dozvěděl, že se na místě našel mrtvý člověk a slyšel, že Martin N. byl zadržen.

Domníval se, že je už případ vyřešen a není proto třeba se se svým svědectvím hlásit. Odjel do zahraničí, kde pobývá. Vypověděl, že nějakou dobu po činu ještě volal na linku 158, kde mu řekli, že se mu někdo ozve, ale nikdo už nezavolal.

Expolicisty se bál

 Zhruba před rokem se svěřil známému a ten ho přiměl k tomu, aby vše ohlásil na policii. „Je pravda, že jsem chtěl to říci už dříve, ale strašně jsem se bál, protože pan obžalovaný (Martin N. – pozn. red.) měl takovou reputaci, že jsem se strašně bál. Nemohl jsem s tím ale žít, to neexistuje. Věřím v pánaboha, pravda musí ven,“ prohlásil. Řekl, že lituje, že své svědectví nepodal dříve.

Ve zkoušce z víry neobstál

Vzhledem k tomu, že utajený svědek se odvolával na svou víru, která ho nakonec přiměla k výpovědi, obhájci se snažili hloubku jeho víry odhalit. Chtěli, aby řekl jedno z desatera přikázání, aby odříkal otčenáš nebo se ho ptali na některé světce. Žádnou z těchto otázek utajený svědek neodpověděl bezchybně. Na otázky soudce a obhájců také připustil, že jsou proti němu vedena trestní stíhání.

Výčet zranění mrtvého je děsivý

Martina N. a Aleše Š. obžaloba viní z toho, že mladého muže u přehrady zbili, a když se nemohl kvůli zlomené stehenní kosti a opilosti bránit ani utéci, přivázali ho za opasek na lano, více než dva kilometry ho smýkali za osobním autem a nakonec ho nechali ležet u silnice. Muž na místě zemřel. Důvodem mohla být údajná žárlivost Martina N. na to, že mladík si povídal s jeho přítelkyní.

Utrpěl zlomeniny kostí a čelistí, včetně obroušení lebky, rozsáhlé odřeniny, tržné rány a zhmožděniny po celém těle a mnohá vnitřní zranění. Kvůli nedostatku důkazů byli před lety zproštěni obvinění, nyní ale k jejich obžalování přispělo právě svědectví utajeného svědka.  Hrozí jim doživotí.