Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svědek v případu Tomáše usmýkaného k smrti za autem: To je sranda a trik, myslel jsem si

Autor: dce - 
25. dubna 2019
11:20

Na vlastní oči viděl vraždu, ale nevěděl o tom. Muž, který nyní hraje klíčovou roli v obžalobě proti policistovi a jeho komplici z Aše, byl svědkem usmýkání Tomáše P. (†26) z roku 2008. Myslel si ale, že za autem muži vezou figurínu. Svědčit se bál, nakonec ale nechtěl dopustit, aby vrazi unikli spravedlnosti.

"Viděl jsem na řidiče i na muže, co seděl za ním. Oba je znám, ale oni mne ne. Jeden z nich se mi díval přímo do očí a byl pořádně vykulený," popsal muž ve výpovědi, kterou přinesl deník Právo. V nadcházejícím sporu bude vystupovat v utajení, protože má důvodné obavy o život svůj i své rodiny. Jednoho z obžalovaných zná jako člověka s pověstí násilníka.

K vraždě došlo 23. listopadu 2008. Na odlehlém místě nedaleko přehrady Bílý Halštrov ho pachatelé, po nichž kriminalisté dosud marně pátrali, nejdříve brutálně zbili a způsobili mu celou řadu zlomenin. Pak ho ještě živého přivázali za auto a vláčeli několik kilometrů po silnici."Muž následkům mučení a těžkých poranění podlehl na místě,"  uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Důvodem měla být chorobná žárlivost bývalého policisty, který nesnesl, aby se kdokoli bavil s jeho tehdejší přítelkyní. Šestadvacetiletý mladík tak muže údajně rozzuřil a ten si na něj zřejmě s kumpánem počkal před diskotékou.

Expolicista byl z vraždy od počátku podezřelý, nebyl proti němu ale dostatek důkazů. To se ovšem změnilo loni začátkem roku. Policisté dva podezřelé zadrželi právě na základě svědecké výpovědi. Muž jim vše přesně popsal.

Vůz s podezřelým Martinem N. a Alešem Š. potkal na silnici z Podhradí k přehradě Bílý Halštrov - za autem už vlekli svou oběť. Díky světlům s pohybovým čidlem u bývalé textilní továrny byl hrůzný výjev osvětlen natolik, aby svědek viděl víc než dost. "Nejdřív jsem si myslel, že se jedná o nějaký gag, srandu nebo trik. Vůbec mě nenapadlo, že to může být skutečné," řekl podle Práva.

"Tělo bylo přivázané na lanu asi dva metry za autem. Přišlo mi to, jako když táhnou figurínu, ten člověk ležel na zádech, nohy mu plandaly a přišel mi úplně bezvládný." Jel dál, ale obraz vlečené postavy nemohl dostat z hlavy, a tak se otočil i s autem a vyrazil za nimi. Viděl auto ještě na hlavní silnici, dojet je už ale nestihl. Už druhý den zjistil, že za autem pachatelé táhli skutečného člověka, který útrapy nepřežil. Brzy se dozvěděl, že byl zatčen Martin N., a on tak věc považoval za vyřešenou.

Jelikož dlouhodobě nežije v Česku, neměl žádné nové informace k případu, a tak ho velmi překvapilo, když podezřelého potkával v Aši i nadále. Později mu bylo řečeno, že muž byl pro nedostatek důkazů propuštěn. I přes počáteční obavy šel nakonec vypovídat na policii. "Nedokázal bych s tím žít," dodal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání