Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při útocích na Srí Lance přišla o muže, dceru i syna: Zdrcená žena se zhroutila při pohřbu

Autor: lm - 
25. dubna 2019
10:05

Během sekundy ztratila celou rodinu. Třiačtyřicetiletá Anuša Kumariová přišla při bombových útocích na Srí Lance o manžela, dceru, syna, švagrovou a dvě neteře. Stalo se tak ve chvíli, kdy se celá rozvětvená rodina účastnila velikonoční mše v kostele sv. Šebestiána v Negombu. Zraněná Anuša se nechala propustit z nemocnice, aby mohla své rodinné příslušníky uložit k věčnému odpočinku. Zhroucenou ženu museli na hromadném pohřbu podpírat příbuzní.

Kostelem sv. Šebestiána v Negombu, které leží asi 35 kilometrů severně od Kolomba, otřásl výbuch v neděli v 8:45 místního času. Bombu dovnitř přinesl v batohu jeden ze sebevražedných atentátníků ve chvíli, kdy byl kostel plný věřících, kteří se účastnili velikonoční mše. Podle místních médií zahynulo na místě 93 lidí. Mezi nimi i šest rodinných příslušníků Anuši Kumariové. 

"Nebudete tomu věřit, ale měla jsem perfektní rodinu. Během 24 let manželství jsme se s mužem ani jednou nepohádali. Všichni čtyři jsme dokonce spali v jedné místnosti. Teď jsem přišla o všechno," prozradila médiím zdrcená žena, která při útoku přišla nejen o manžela, ale i o své dvě děti.

Anuša navíc sama při útoku utrpěla vážné zranění. Šrapnely jí poranily obličej, z nemocnice se však nechala propustit, aby mohla příbuzné pohřbít. S páskou přes oko a kapačkou v ruce jen těžko na hromadném pohřbu skrývala emoce a chvílemi ji museli i podpírat. 

Ač se jí rozvětvená rodina, sousedé i přátelé snaží být oporou, Anuša se se svou situací srovnává jen těžko. "Ti všichni lidé mají svoje rodiny. Jednou odejdou domů, a já zůstanu úplně sama," doplnila s pláčem.

Video  Přes 100 lidí v kostele na Srí Lance zabil zřejmě mladík s batohem  - Reuters
Video se připravuje ...

Útočili islamisté

Tragická bilance nedělních útoků už přesáhla 350 obětí. K odpovědnosti za sérii atentátů se v úterý přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Na podporu svého tvrzení zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahající věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Podle webu institutu SITE, který sleduje radikální hnutí ve světě, skupinu osmi mužů vedl radikální místní duchovní Zahrán Haším. Ten stál v čele dosud málo známé islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate (NTJ), kterou také srílanské úřady viní z nedělního masakru.

Náměstek ministra obrany Rukremavan Vidžavardene na tiskové konferenci uvedl, že vůdce místní islamistické skupiny, zodpovědné za útoky, spáchal sebevražedný útok v hotelu Shangri-La. Sebevražedných atentátníků bylo podle policie devět, osm z nich se již podařilo identifikovat. Jeden z útočníků podle náměstka studoval v zahraničí - v Británii a Austrálii. Jedním útočníkem byla žena. Vidžavardene konstatoval, že většina atentátníků měla kvalitní vzdělání a pocházela z dobře situovaných rodin.

Zobrazit celou diskusi