Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rodina bombových sebevrahů: První fotografie bratrů, kteří povraždili desítky lidí na Srí Lance

Aktualizováno -
24. dubna 2019
17:32
Autor: ital - 
24. dubna 2019
12:38

Zabili více než 350 lidí a další stovky zranili. Mezi sebevražedné atentátníky, kteří o Velikonocích zaútočili na Srí Lance, patřili údajně i dva synové místního bohatého obchodníka s kořením. Bratři Ilham a Inshaf Ibrahimovi, kterým bylo necelých 30 let, prý operovali ze své „rodinné centrály“. Kde jsou jejich rodiče, není doposud známo. Když policie provedla razii v jejich domě v Kolombu, manželka jednoho z nich odpálila sebe i své dvě děti. Výbuch rovněž zabil tři členy policejního komanda.

Za velikonočními bombovými útoky na Srí Lance v hotelích Šangri-La a Cinnamon Grand stojí podle místních vyšetřovatelů dva synové bohatého obchodníka s kořením Yoonuse Ibrahima. Bratrům bylo necelých 30 let a oba dva pracovali v otcově byznyse v největším městě Kolombu. Na útocích podle policie pracovali ve své „rodinné centrále“. Jejich rodiče se ještě nepodařilo vypátrat.

Jeden z bratrů uvedl při ubytování v hotelu falešnou identitu, zatímco druhý poskytl pravdivé údaje. To přivedlo policisty na adresu jeho domu v komerční části Kolomba. Když však speciální komando vstoupilo do domu, Ilhamova žena Fatima odpálila bombu, která zabila ji, její dvě děti a tři členy policejní zásahové jednotky. Několik členů rozrostlé rodiny skončilo ve vazbě.

„Byla to samostatná teroristická základna řízená jednou rodinou. Měli peníze i motivaci. Operovali ze své centrály a je pravděpodobné, že ovlivnili také členy jejich široké rodiny,“ oznámil vyšetřovatel. „Podle toho, co jsme doposud nashromáždili, útočníci řekli svým blízkým, co mají v plánu. Vypadá to, že je inspirovala zahraniční teroristická skupina, ale kam až sahají jejich přímé kontakty, zůstává nejasné,“ sdělil další policejní úředník.

Úkolem vyšetřování je nyní zjistit, jestli za jejich radikalizaci může zahraniční vliv a jak se vůbec mohly děti takto bohaté rodiny do něčeho takového zapojit. Bratři byli klíčovými členy srílanské islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate (NTJ). K útokům se přihlásila ISIS, ovšem vláda z nich viní právě NTJ.

Video  Přes 100 lidí v kostele na Srí Lance zabil zřejmě mladík s batohem  - Reuters
Video se připravuje ...

Jeden z ministrů v úterý pověděl, že výbuchy mohly znamenat pomstu za útoky ve dvou novozélandských mešitách z minulého měsíce, které měly na svědomí 50 mrtvých. Vyšetřovatelé zatím netuší, zda byli bratři v kontaktu i s dalšími bombovými atentátníky. Stejně tak se neví, kde se nachází vůdce skupiny NTJ Zahrán Haším.

Na Hašíma si stěžovala místní muslimská komunita už od roku 2017. Obyvatelé vesnice na východě země, kde duchovní žil, žádali policii, aby zasáhla proti jeho radikalistickým komentářům a činům. „Byl hrozbou pro umírněné muslimy na východě. Už jsme podali několik stížností,“ řekl vůdce muslimské komunity pro tiskovou agenturu AFP. Haším měl podíl také na vandalském poničení soch Buddhy ve městě Mawanella, k němuž došlo 26. prosince.

1tigrusenka ( 24. dubna 2019 19:48 )

Už podle očí a jejich výrazu jsou jasný. Nu a Myanmar si poradil tak jak píšeš, ale stal se trnem v oku úředníkům z OSN.

karel vázler ( 24. dubna 2019 18:12 )

Podle Česke tv to byli přece budhiste....a radikální.....hodně radikálni....

petr12 ( 24. dubna 2019 17:56 )

hovada politiku nám předvedli jaký je muslim.

Stanley1000 ( 24. dubna 2019 17:21 )

Chtěli do nebe, ale dostanou se do pekla, neboť korán sice připouští zabití ze msty, čibzabití bepřátel, ale je třeba jej vyložit tak, jak bylo myšleno v době jeho seosání. Nepřítel bylbten, kdo proti stál se zbraní, takže šance byly vyrovnané, pomsta byla oko za oko, zub za zub, to znamená, zabi jsi, budeš zabit, což v tomto případě a ani ve všech ostatních případech terorismu splněno nebylo, takže se dopustili vraždy, skutku, který korán stejně jako bible zapovídá.

Kolobrnda ( 24. dubna 2019 15:21 )

Bohužel.... asi stane taky, díky dementní politice politiku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání