Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otřesená Češka na Srí Lance: „Cítím úzkost.“ Výprava musela po teroru změnit plány

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
22. dubna 2019
05:00

Na Srí Lance, kde v sobotu zemřelo při koordinovaných teroristických útocích přes 200 lidí a další stovky skončily se zraněními v nemocnicích, je také několik set Čechů. Mezi nimi i Ladislava Protivanská. I když jejím cílem jsou čajové plantáže v horách, i jí se sebevražedné atentáty dotkly. Blesk Zprávám se svěřila, jak jejich expedice čítající 15 Češek teror vnímala, i to, jak pomoc po útocích vypadala. Ženy musely, stejně jako tisíce dalších turistů, změnit program.

Krveprolití, jaké nemá obdoby, si na Srí Lance vyžádalo přes 200 mrtvých, útočníci si za cíl zvolili tři kostely a tři luxusní hotely. Následovaly pak ještě dva menší útoky, při kterých zemřeli policisté. Mezi oběťmi jsou i cizinci. Policisté už zadrželi podle dostupných informací také sedm podezřelých. Zraněné do nemocnic svážely sanitky, lidé si pomáhali také osobními auty nebo místními vozítky „ťuk-ťuk“.

Zprávy o útocích uprostřed plantáží

Srí Lanka je také oblíbenou dovolenkovou destinací tisícovek Čechů. Ti by podle prvních zpráv neměli být v zasažených oblastech. Mezi těmi, které zasáhly zprávy o útocích uprostřed ostrovního státu jihovýchodní Asie, je i Ladislava Protivanská, která je se svou výpravou v centrální části Srí Lanky v blízkosti města Nuwara Elia.

„Během dopoledne jsme se procházeli malebnými čajovými plantážemi, abychom objevili tajemství pěstování a zpracování srílanského čaje,“ popsala pro Blesk Zprávy okamžiky před tím, než se dozvěděla o útocích na kostely a hotely. Klidní nebyli především příbuzní, kteří se je z Česka snažili kontaktovat.   

„Když v tom začaly přicházet zprávy o explozích a zároveň zprávy od příbuzných a známých z Čech, kteří se vzhledem k časovému postupu 3 a půl hodiny začali teprve probouzet,“ zavzpomínala na zpočátku klidné ráno, které se během chvilky proměnilo v obavy, co se o pár kilometrů dál děje.

Celá výprava Ladislavy je v horách asi 1860 metrů nad mořem. „Nacházíme se v centrální oblasti. „Cítíme se být v bezpečí, ale osobně cítím úzkost a jsem otřesena představou, že pár kilometrů odsud umírají nevinní lidé,“ nemůže uvěřit Protivanská.

Bezprostředně po útocích vyhlásila místní vláda zákaz vycházení, čemuž se i česká skupinka v horách okamžitě přizpůsobila. „Samozřejmě nebereme na lehkou váhu. Zrušili jsme odpolední toulky po městě a zdržujeme se v hotelu,“ dodala Protivanská pro Blesk Zprávy.

Otřesné, šílené, odpudivé

Teroristické útoky s více než dvěma sty obětí patří k nejhorším od roku 1996, kdy při dvou mohutných explozích zemřelo na předměstí srílanské metropole Kolomba 64 lidí. Útoky odsoudili světový lídři. Kondolenční dopis zaslal také prezident Miloš Zeman. Česká republika nabídla Srí Lance pomoc.

„Sleduji otřesné zprávy o teroristických útocích, které zničily stovky lidských životů. Tyto činy jsou o to odpornější, že cíleně a zákeřně mířily proti těm, kteří si dnes připomínají nový začátek symbolizovaný v zmrtvýchvstání Ježíše Krista,“ kondoloval český prezident Miloš Zeman svému srílanskému protějšku Maithripalu Sirisenovi.

„Slovy se mi jen těžko vyjadřuje rozhořčení a opovržení nad těmi, kteří útoky proti slavícím křesťanům naplánovali a uskutečnili,“ dodal Zeman.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely  - twitter.com
Video se připravuje ...

Nejhorší útoky v dějinách země

Deset nejhorších teroristických útoků na Srí Lance (dnešní teroristické útoky na několik kostelů a hotelů na Srí Lance nepřežilo 207 lidí; řazeno podle počtu obětí):

207 - 21. dubna 2019 - Teroristické útoky na Srí Lance nepřežilo podle poslední bilance 207 lidí. Terčem útoků byly především katolické kostely a luxusní hotely.

172 - 15. října 1992 - Celkem 172 civilistů bylo povražděno při útoku na čtyři převážně muslimské vesnice na východě Srí Lanky. Separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) odpovědnost za útok popřela.

147 - 3. srpna 1990 - Při masakru ve vesnici Kathankudi partyzáni z organizace LTTE brutálně povraždili 147 modlících se muslimů.

146 - 14. května 1985 - Teroristický útok extremistů z LTTE ve městě Anurádhapura si vyžádal 146 mrtvých.

127 - 17. dubna 1987 - Tamilští extremisté povraždili v centrální části Srí Lanky 127 vesničanů.

113 - 21. dubna 1987 - Na autobusové zastávce v centru Kolomba explodovala výbušnina v autě LTTE: 113 mrtvých.

112 - 16. října 2006 - Útok sebevražedného atentátníka z LTTE na konvoj námořnictva ve vesnici Digampathana na severovýchodě Srí Lanky si vyžádal 112 mrtvých.

91 - 31. ledna 1996 - Centrem srílanské metropole Kolomba otřásl mohutný výbuch, když před ústřední bankou explodovalo nákladní vozidlo naložené trhavinami a řízené sebevražedným komandem. Zahynulo přes 90 lidí.

68 - 15. června 2006 - Výbuch bomby pod civilním autobusem v severosrílanské provincii Anurádhapura si vyžádal 68 mrtvých. Bezpečnostní mluvčí srílanské vlády z útoku obvinil LTTE.

64 - 24. července 1996 - Dvě mohutné exploze bomb ve vlacích na jižním předměstí srílanské metropole Kolomba zabily 64 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 22. dubna 2019 17:12 )

velikonoce1!!plně souhlasím větší hovado je jen v pohádce.

Velikonoce1 ( 22. dubna 2019 14:11 )

anonym01 je primitivní hovado. anonym01 je bezmozkova kreatura. anonym01 je zapšklá sraágora. anonym01 je provokatér a slizkej primitiv. anonym01 je hňup co jen závidí a rád by škodil. anonym01 je zakomplexovane meněcenné prase anonym01 je lidská troska a odpad .... tedy zvratkožrout, nula.

Kolobrnda ( 22. dubna 2019 11:13 )

petr12 ( 22. dubna 2019 11:10 )

Díky zločincum politiku EU kteří vědomně podporují terorismus,vraždění,podřezávaní,znásilnováni svých občanu!!stavění mešit kde jejich islámisti učí už i děti islámizaci,terorismu tak kdo za to muže co se děje jedině zaprodaný koko.i.a pí.i politici!! Tak zvaná falešná humusácká demokracie zabijí vlastní občany,děti,ženy,celé rodiny.Politici nechávají vraždít umyslně svoje občany ví co je to za sajrat a ještě je zvou,podporují,nechávají je stavět chrámi terorismu,zla,vražd.

hejhej ( 22. dubna 2019 10:31 )

Můžeme sice cestovat, ale kde je ještě bezpečno. Kde nejsou muslimští vrazi?? Bohužel rozlezlí všude a především v Evropě díky zrůdám z EU a neziskovkám - převaděčům.

Zobrazit celou diskusi