Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exotická Srí Lanka: 8 důvodů, proč je rájem na zemi

/
  • 23. ledna 2019 ● 00:00

    O řadě míst se tvrdí, že se podobají ráji, ale na Srí Lance je to tak trochu oficiální. Podle místní legendy se právě sem uchýlil Adam s Evou po biblickém exodu. Ostrov zlatavých pláží vás přesvědčí, že je to pravda.

     Poměrně málo turistů, bezpečí a čistota. Díky tomu se budete na Srí Lance cítit jako doma. Jinak je ale ostrov plný čiré exotiky, kterou doma nezažijete. Můžete tu prozkoumávat tisícileté chrámy, pralesy plné opic a květin hezčích než v botanických zahradách, pozorovat slony nebo levharty v národních parcích. Anebo se jen tak povalovat na zlatavých plážích, a to téměř celoročně. Teplota je tu totiž po celý rok skoro stejná, průměrně mezi 27 a 30 °C. Těchto osm věcí jinde zažijete jen těžko.

  • 1.

    Sloní sirotčinec Pinnawala

    Sloní sirotčinec a školka, ve které je největší stádo slonů držených v zajetí na světě. Většina slůňat je tu vychovávána v souladu s přírodou, ale vidět tu můžete i krmení slůňat z kojenecké lahve. Sloni jsou i národním zvířetem Srí Lanky.

    Autor: scom

  • 2.

    Cejlonský čaj

    Místní čaj je vyhlášený jako jeden z nejlepších na celém světě. Ročně ho zde vyprodukují přes 300 milionů kilogramů. Nejznámější jsou v okolí měst Nuwara Eliya a Kandy. 

    Autor: ČTK

  • 3.

    Jízda po řece Kwai

    Ve skutečnosti se jmenuje Kelani, ale znát ji budete spíš z filmu Most přes řeku Kwai. Na některých místech je široká a klidná a plavit se na ní můžete v kánoích v rámci říčního safari nebo se v ní koupat. Jiná místa jsou ale díky svým peřejím jen pro příznivce raftingu.

    Autor: Miroslav Fládr

  • 4.

    Park Yala

    V parku Yala ve velkém počtu žijí levharti cejlonští a sloni. Skvělou příležitostí pro pozorování zvířat je tu safari s možností přespání v kempu. Kromě levhartů můžete na Srí Lance pozorovat i lenochody, makaky, krokodýly, cibetky, luskouny a přes 200 druhů ptáků včetně orla nebo loskutáka.

    Autor: jiří Hadač

  • 5.

    Vynikající kuchyně

    Základem místní kuchyně je rýže a kari, podobně jako v 50 km vzdálené Indii. V zemi, kde je kuchyně i vaření posvátné, to ale znamená tisíce různých variant od vepřového po mořské plody a s nepřebernými kombinacemi zeleniny a koření. Spojuje je snad jen kokos, bez kterého by se místní kuchaři asi neobešli.

    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Velryby

    Obry oceánu můžete nejlépe pozorovat v období od prosince d o dubna na jedné z nejkrásnějších srílanských pláží Mirissa. Blízko pláže vede pravidelná migrační trasa plejtváků a vorvaňů a máte tu téměř stoprocentní šanci je vidět. Pobřežní vody jsou mimo jiné bohaté i na delfíny a želvy.

    Autor: Exim tours

  • 7.

    Perfektní počasí

    Je tu stabilní teplota po celý rok a jen dva měsíce (říjen a listopad), kdy by vám počasí mohlo kvůli monzunu zkazit dovolenou. Nepříjemný může být ještě jihozápadní monzun v květnu a červnu, ten ale krátkými a vydatnými sprškami zavlažuje především jihozápad ostrova, Colombo a Galle.

    Autor: Exim tours

  • 8.

    Památky UNESCO

    Na ostrově menším než Česká republika je osm památek UNESCO. Kromě města chrámů Kandy, bývalých hlavních měst ostrova Anurádhapura a Polonnaruwa je to jeskynní chrám Dambulla s velkým zlatým Buddhou, ruiny starověkého skalního paláce Sigiriya, opevněné přímořské město Galle, národní park Sinharaja s dosud nedotčeným deštným pralesem a plošina Šri Pada, známá jako Adamova hora.

     

    Autor: profimedia.cz

Články odjinud

Dnešní horoskopy