Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Kusy těl byly všude po stěnách i svatostánku.“ Svědci popsali hrůzu na Srí Lance

Aktualizováno -
21. dubna 2019
12:01
Autor: lm - 
21. dubna 2019
10:53

Nejméně 185 mrtvých a další stovky zraněných. To je děsivá bilance velikonočních útoků na Srí Lance. Mezi mrtvými jsou bohužel i desítky zahraničních turistů. Svědci popisují hrůzu, která na jindy idylickém ostrově zavládla. 

„Kolem 8:45 (5:15 našeho času - pozn. red.) jsme uslyšeli exploze. Lidé pobíhali všude a křičeli, že jsou tam mrtví. Vběhli jsme do kostela a uviděli těla, která jsme přikryli igelitem. Pak přijela policie a oblast uzavřela,“ popsal očitý svědek Azzam Ameen portálu BBC. Podle něj v tu dobu bylo v kostele na velikonoční mši zhruba 500 až 600 lidí.

Jeden z útoků se odehrál krátce po skončení velikonoční mše v kostele svatého Sebastiána v Negombu. Na místě útoku zůstalo ležet asi 30 těl, mezi zraněnými jsou i tři kněží, kteří mši odsloužili. Podle církevního představitele se v neděli do kostela sjelo na tisíc lidí, mnoho z nich přijelo až z vesnic, jen aby patřičně oslavili Velikonoce. „Kusy těl jsou všude, na stěnách, svatostánku a dokonce i venku před kostelem,“ popsal děsivou scénu otec Edmond Tillekeratne z kolombské arcidiecéze pro CNN. 

Podobnou scénu popsal i srílanský politik Harsha de Silva, který po útoku navštívil kostel sv. Antonína v kolombské čtvrti Kochchikade. „Byl to hrozný výjev, viděl jsem mnoho částí lidských těl roztroušených všude kolem,“ uvedl.

Exloze zasáhla i tři luxusní hotely, Cinnamon Grand, Shangri-La a Kingsbury v Kolombu. „Uslyšeli jsme hlasitou ránu, nebo dvě, ale v první chvíli jsme si z toho nic nedělali. Pak jsme uviděli spoustu lidí telefonovat a sanitky. Přijeli jsme ke Kingsbury a viděli jsme všude sklo, tak jsme si mysleli, že došlo třeba k nějaké explozi v kuchyni,“ popsal BBC Brit John Tyler, který na ostrově žije se svým bratrem Robertem.

„Viděli jsme kouř a lidi před hotelem Shangri-La na trávníku. Tak jsme předpokládali, že jde o požární cvičení,“ doplnil Robert, podle kterého se mnoho cizinců po útocích vypravilo na letiště, aby z místa odletěli.

Stačilo málo a obětí bombových útoků mohla být srílanská herečka Radikaa Sarathkumar. „Proboha, výbuchy na Srí Lance. Bůh s námi. Z hotelu Cinnamon Grand v Kolombu jsem odešla jen chvíli před tím, než tam vybouchla bomba, nemůžu tomu uvěřit!“ okomentovala své štěstí 55letá hvězda tzv. Kollywoodu.

Zpravodajský server CNN cituje výpověď Asela Waidyalankary, který byl svědkem sedmého výbuchu v hotelu před ZOO v oblasti Dehiwala-Mount Lavinia v hlavním městě Kolombo. Když Asela uslyšel explozi, vyšel na střechu svého domu, aby se podíval, co se stalo. Ve vzduchu byly v té chvíly dva vrtulníky, vzduchem se nesl zvuk sirén zasahujících záchranek a hasičských vozů. Podle Asely se z místa výbuchu brzy přestalo kouřit. Při sedmém útoku podle prvních zpráv zemřeli dva lidé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levandulova ( 17. června 2019 19:32 )

V té chvíly? Opravdu? Dnes muze opravdu delat novinare kazdy kripl. V té chvíli, zurnalito

smradlavamakrela ( 21. dubna 2019 23:45 )

Ale Alláh není. Je to jen výmysl. Ale pro hloupý primitivní lid je to dobrý .

hejpockej ( 21. dubna 2019 20:55 )

hlavne tu nesdelujte svuj svobodny politicky nazor, nebo na Vas Hamacek posle tajny...

Inka ( 21. dubna 2019 18:10 )

Proč ?!

Kolobrnda ( 21. dubna 2019 14:06 )

V tom případě je Alláh uchylné dementní sadistické hovado, pokud schvaluje teror a vraždy !

Zobrazit celou diskusi