Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opilý řidič ji změnil k nepoznání. Bojovnice (†40) proti alkoholu za volantem podlehla rakovině

Autor: ital - 
25. dubna 2019
05:25

Když jí bylo dvacet, naboural do ní opilý řidič, což pro ni mělo katastrofální následky. Jacqui Saburidová (†40) z Caracasu utrpěla popáleniny na 60 procentech těla a přišla o zrak, vlasy, uši, oční víčka, rty a ruce. Havárie ji změnila k nepoznání a musela podstoupit více než 100 operací, které stály v přepočtu 115 milionů korun. Poslední operaci prodělala v Miami. V sobotu celoživotní bojovnice proti řízení v opilosti zemřela na rakovinu. Pohřbí ji vedle její matky ve Venezuele.

Ve dvaceti letech Jacqui (†40) studovala inženýrství na univerzitě ve svém rodném Caracasu ve Venezuele. O prázdninách odjela do Texasu, kde se učila angličtinu. Když se 19. září 1999 okolo čtvrté hodiny ráno vracela se svými kamarády z oslavy, narazil do nich opilý 18letý Reggie Stephey. Mladík byl asi jen kilometr od domova, když najednou jeho vůz přejel středovou čáru a čelně se srazil s autem, v němž parta jela.

Řidič auta i pasažér na zadní sedačce na místě zemřeli. Jacqui, která seděla na předním sedadle spolujezdce, přežila, přestože to nikdo neočekával. Utrpěla však popáleniny třetího stupně na 60 procentech těla, když vozidlo po nárazu vzplálo, a musela podstoupit více než 100 operací, které stály v přepočtu 115 milionů korun. Stephey byl obviněn ze dvou zabití v opilosti a odsouzen k sedmi letům káznice. Propustili jej v roce 2008.

Po nehodě začala Jacqui vystupovat jako motivační řečník a tvrdě bojovala proti řízení v opilosti. Její příběh se objevil na webových stránkách Faces of Drunk Driving (Tváře opileckého řízení), které se snaží poukázat na následky řízení pod vlivem alkoholu. Rovněž se objevila v televizním pořadu moderátorky Oprah Winfreyové, která řekla: „Pomohla nám změnit naše myšlení o tom, co skutečně znamená být krásný. Lidé snadno mluví o vnitřní kráse, ale něco jiného je s tím žít.“

I přes celosvětovou popularitu se ještě ani ve 30 letech Jacqui nedokázala vyrovnat s následky po hrůzné nehodě. „Nejsem schopná jít kupředu. Ráda bych byla šťastná sama se sebou, přijmout samu sebe takovou, jaká jsem, a být více nezávislá,“ svěřila se. Nedávno podstoupila plastickou operaci na úpravu obličeje v Miami. Udělali jí nová oční víčka, rty a nos. „Byla příkladem hodným následování,“ pověděl její bratranec Jose z Caracasu.

V sobotu však Jacqui podlehla rakovině ve věku 40 let. Její tělo má být dopraveno zpět do Venezuely. „Její poslední přání bylo, aby byla pochována vedle své matky,“ dodal bratranec. Její matka Rosalia Garciaová rovněž zemřela na rakovinu v roce 2006.

Zobrazit celou diskusi