„Nyní vzniká návrh, jak se s takovým množstvím azbestu vyrovnat, bude ho muset zlikvidovat nějaká odborná firma,“ řekl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. Práce také o miliony prodraží momentální rekonstrukci a prodlouží ji nejméně o dva měsíce. Divadelníci doufají, že nejpozději na začátek festivalu Janáček Brno v listopadu 2018 bude scéna s největším jevištěm v Česku již opravená.

Stavbaři našli azbest v rozvodech a strojovnách vzduchotechniky a protipožárních klapkách. Na dalších místech jsou azbestocementové izolační panely.

Po rekonstrukci divadla bude rozšířeno sociální zázemí, zmodernizované prostory pro diváky i zaměstnance, jevištní technologie a veškeré rozvody. Oproti původním plánům se stavebníci zaměřili také na střechu, která je ve špatném stavu.

V Janáčkově divadle, které má obří kapacitu 1383 diváků, působí zejména opera a balet Národního divadla Brno. Oba soubory proto v nadcházející sezoně čeká provizorium v Mahenově divadle.

Co je azbest?

Azbest se dříve masivně využíval ve stavebnictví, zejména kvůli odolnosti proti žáru. Prokázána však byla jeho zdravotní škodlivost, zejména karcinogenní vlastnosti. V Česku je už jako stavební materiál zakázaný.

VIDEO: Janáčkovo divadlo prochází rekonstrukcí. Při ní stavbaři odhalili nebezpečný azbest.

Video
Video se připravuje ...

Janáčkovo divadlo prochází rekonstrukcí. Při ní stavbaři odhalili nebezpečný azbest. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
22 fotografií