„Diváci mohou přijít zapálit svíčku a zavzpomínat na herce před budovu divadla nebo do foyeru divadla, kde se nachází pietní místa," řekla. Dodala, že provoz divadla zůstává nepřerušen. Herci Divadla Petra Bezruče uctí památku kolegy svými inscenacemi. „Prozatím budou zrušena pouze dvě lednová představení, ve kterých Norbert Lichý ztvárňoval hlavní role. Další provozní změny jsou v této době v řešení," řekla.

Umělecký šéf divadla Jan Holec ČTK řekl, že v některých případech půjde o stažení hry, v některých o přeobsazení hlavní role. „Norbert propojoval herecké generace, byl mentorem mladších kolegů. Takový styčný maják našeho divadla, v určitých ohledech ho nelze nahradit," řekl s tím, že smrt kolegy jej překvapila. „Ještě minulý týden odehrál představení," řekl.

Lichý byl podle Holce člověk divoký i něžný. „Odešel ostrý, ale zároveň laskavý humor našeho Bertíka. A i když nám bude scházet, jeho stopu si neseme v sobě. Bude dál v naší práci. Norbert bude už navždy součástí našeho divadla. Dobrou noc, princi! Kéž andělé tě zpěvem ukonejší," uvedl Holec.

Rozhlasový režisér Tomáš Soldán s Lichým spolupracoval často, před týdnem spolu řešili další pracovní plány. „Šel směrem k tomu, ale bylo to blíž, než by si člověk dokázal připustit. Norbert byl jako důl, ve kterém to bouchne a ne a ne ten požár uhasit, jen snad někdy položit příklop a počkat, ale ani to většinou ne. Nosil v sobě celý svět. Školu tvrdých detektivů, něhu bubeníka, intelekt mohutného klauna," řekl. Lichý byl podle Soldána prvním hercem, kterého slyšel odříkat dialog za všechny postavy jedním hlasem na jeden zátah. „Dokonce si při tom skákal do řeči! „Miloval hory, pil dvojitou vodku s fantou, velmi rád si mě inteligentně dobíral a čekal, co já na to. Děkuju, Berte!" řekl ČTK.

Jako na mimořádného umělce vzpomíná na Lichého i dramaturgyně Českého rozhlasu Eva Lenartová. „Ostrava je plná skvělých herců, ale v první rozhlasové lize je jich jen několik. Teď tedy o jednoho méně. Dobří herci vědí, že mikrofon je potvora, která na ně všechno prozradí: jak se dnes vyspali, jak se cítí, co si o textu myslí, jestli si vůbec něco myslí, ba dokonce i jestli mají hlad. Norbert tohle všechno věděl. Do studia vcházel s pokorou a po pečlivé domácí přípravě," řekla.

Video
Video se připravuje ...

Trump rozjel odvetu. Absolonové zneužili hlas. A Martínek poletí na operaci. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Lichý se narodil 29. prosince 1964, byl synem herce, režiséra a dramatika Saši Lichého. Na prknech Divadla Petra Bezruče se objevil už jako dítě. Po maturitě na gymnáziu nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU, a tak v roce 1984 nastoupil jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. V letech 1986 až 1987 byl v angažmá v Divadle loutek a následně nastoupil do Divadla Petra Bezruče.

Za svůj mimořádný výkon v roli Mendela Singera v inscenaci Job získal Lichý Cenu Thálie 2009. V roce 2022 obdržel Cenu Jantar udělovanou umělcům z Moravskoslezského kraje. V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec za četbu z románu Motýlek. Kromě herectví se Norbert Lichý věnoval i hudbě a skládání scénické hudby, dlouhá léta spolupracoval s ostravským televizním studiem. Uměl hrát na kytaru, basu i varhany, v mládí působil v několika kapelách.

Fotogalerie
34 fotografií