„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás opustil náš kolega Norbert Lichý. Informaci divadlu potvrdila rodina, které vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ stojí v prohlášení divadla.

Herec známý z mnoha seriálů léta bojoval s velkou nadváhou, které se mu nedařilo zbavit kvůli úrazu. „Při oslavě svých padesátin jsem si roztříštil patu, když jsem stoupl do prázdna ze čtyřiceticentimetrového praktikáblu (pomocný přenosný podstavec používaný i v divadle – pozn. red.),“ přiznal pro Super.cz herec, jehož hlas před lety zazníval i v pořadu Pod pokličkou.  „Už nikdy nebudu dobře chodit,“ posteskl si tehdy Lichý.

Kvůli figuře o role ale rozhodně nepřicházel. Kromě Ohnivýho kuřete si zahrál také například ve filmech Babovřesky či Hodinový manžel, ale i v seriálech Přístav, Volha či Doktor Martin. Jeho nadváha pak sehrála také důležitou roli v seriálu Dabing Street, kde se jeho postava šéfa Herecké asociace zasekla ve futrech dveří. Kvůli tomu herce naopak ještě vycpávali.

Norbert Lichý byl synem režiséra, herce a dramatika Saši Lichého (†61). V Divadle Petra Bezruče v Ostravě se poprvé objevil už v devíti letech, od roku 1987 byl jeho členem. V roce 2009 dokonce získal cenu Thálie v oboru činohra za roli Mendela Singera ve hře Job. V roce 2016 se stal vítězem divácké ankety Týdeníku Rozhlas  za nejpopulárnější výkony Neviditelný herec, tu si vysloužil za četbu z románu Motýlek.

Zpráva o nečekaném skonu herce Norberta Lichého zasáhla nejen jeho fanoušky, ale i slavné kolegy. „Bylo mi veikou ctí Bertíku. Pusu a pa. J.“ rozloučil se Jakub s hereckým kolegou Jakub Prachař.

„Nezamenu. Budeš chybět Bertíku,“ uvedla na instagramu herečka a moderátorka Eva Decastelo. „Ach jo, zas další smutná zpráva. Náš parťák ze Slunečné Aleš Řehák. Norberte mávám, tam někam nahoru,“ posteskla si herečka Regina Řandová. Snímkem na sociální síti se rozloučila i herečka Kristýna Leichtová a herci Tomáš Dastlík a Jiří Ployhar.

„Obávali jsme se toho dlouho, stalo se to přesto krutě brzy. Hrál v obou mých hrách, jež uvedlo jeho domovské Divadlo Petra Bezruče. V roce 1995 Biskupa alias Kardinála v Hořících žirafách. V roce 2004 ve hře Embryo čili Silicon Baby roli Honzy. Byl uhrančivý a následně se vypracoval na opravdovou hereckou star. 59 let je možná punc bohémské legendy, ale pro blízké je to předčasně,“ rozloučil se se zesnulým režisér David Drábek.

Video
Video se připravuje ...

Trump rozjel odvetu. Absolonové zneužili hlas. A Martínek poletí na operaci. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
59 fotografií