Na stříbrném plátně se naposledy objevila v rodinném filmu Modrý tygr (2012) a televizní diváci ji mohli naposledy vidět jako přísnou učitelku Kobrovou v sitcomu Comeback (2010). Od té doby se před kamerou neobjevila. Stáhla se do ústraní a téměř neposkytuje rozhovory.

Nyní jsme ji ale potkali na generální zkoušce hry Nejbližší, která má 12. ledna premiéru.

Vzpomínka na Londýn

V černé romantické komedii představuje babičku. Přiznává, že zkoušení jí dalo hodně zabrat, takže v nadcházejícím roce chce hlavně oddych. „Tohle bylo tak strašlivě vyčerpávající, že mě čeká odpočinek. Zkoušeli jsme od září a bylo to denně,“ popsala herečka.

Ležet doma se ale rozhodně nechystá, tráví totiž čas se synem – vedoucím pražského kina Ponrepo Davidem Havasem (37). „Od syna jsem dostala k Vánocům hodně drahý lístek na letní koncert Roda Stewarta. Už jsme na něm spolu byli před pár lety v Londýně,“ prozradila pyšná máma.

A s kým tráví čas, když není se synem? „Nejsem typ, že bych měla kamarádky. Vždy jsem měla spíš kamarády, ale hlavně parťáky v divadle. Byli jsme velice kompaktní skupina, nemohli jsme si dovolit někoho navzájem shodit. Situace byla složitá – někdy jsme hráli blbý hry, někdy zase geniální,“ přiznala herečka, která byla dlouholetou životní partnerkou herce a režiséra Miroslava Macháčka (†68).

V nové hře Nejbližší hraje i Václav Šanda (34) alias Štěpán z Troškovy pohádky Čertova nevěsta, s nímž má také kamarádské vztahy. „Vašek je můj soused! Pomáhá mi s nákupem nebo když je potřeba něco přestěhovat,“ svěřila Břežková s úsměvem.

Nahota i krev

Filmografie Jany Břežkové je velmi pestrá, stejně jako její herecký rejstřík. Že se jen tak nečeho nezalekne, dokázala v jedné z nejslavnějších rolí ve filmu Upír z Feratu. Tam se totiž objevila ve žhavých scénách, ve kterých odhalila téměř všechno! Jelikož je to ale hlavně horor, byla po boku Jiřího Menzela (†82) nejen nahá, ale také celá pokrytá krví!

Video
Video se připravuje ...

Bára Munzarová nechala manžela i dceru doma: S kým si užila Anděla Páně! Markéta Reinischová

Fotogalerie
13 fotografií