Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Matěj trpí vzácnou formou leukémie, táta hledá dárce mezi fotbalisty: Dělám to pro syna, ale pomůže to stovkám dětí

Autor: dce, ljš - 
24. srpna 2017
05:00

Pan Jan Kučera z Jičínska označuje oznámení lékařů o zdravotním stavu jeho syna Matěje (13) ironicky jako „radostnou zprávu“. Loni v říjnu mu diagnostikovali chronickou myeloidní leukémii a jim oběma se změnil od základů život. Nadšený fotbalista strávil několik dní v nemocnici a pak týdny doma. Nemoc jim ovšem nesebrala nadšení a naději, a tak Jan přišel s nápadem, že dárce pro svého syna bude hledat mezi fotbalisty.

Vypadalo to jako chřipka, nakonec ale Matěj z Miletína na Jičínsku skončil v nemocnici s děsivou diagnózou - chronická myeloidní leukémie. „Doktorka na středisku mu udělala vyšetření hodně precizně,“ popisuje Matějův táta Jan Kučera. To bylo loni v říjnu.

Kvůli zvětšené slezině je lékařka poslala na kontrolní krevní testy, které odhalily obávané onemocnění. „Zavolali mi v půl devátý večer s touhle 'radostnou' zprávou, že ve fakultní nemocnici v Hradci Králové už na nás čekají.“

Jan byl z této informace v šoku, Matěj sám stál ve dveřích a celý hovor slyšel. „Hnedka, co jsem domluvil, se ptal: 'Tati, co se děje?' Rozbrečel se a minimálně čtvrt hodiny jsem ho musel uklidňovat, vypráví Jan.

Chronická myeloidní leukémie je u děti velmi vzácná, většinou totiž postihuje až lidi kolem 60 let, mezi dětmi se u nás objevuje 1 až 2 případy do roka. Oproti akutní formě tohoto onemocnění má ale pozvolný nástup a v případě Matěje se věc podařilo podchytit včas.

Po Novém roce Jana, který hrál dlouhé roky profesionálně fotbal, napadlo, že by se dal využít potenciál fotbalistů, kteří jsou mladí a zdraví. „Podařilo se to úplně v neskutečným měřítku.“ Honza totiž původně plánoval oslovit pomocí letáků fotbalisty pouze ve svém regionu. Nakonec se to přes spolupráci lidí dostalo až do Prahy na Fotbalovou asociaci České republiky.

„Dneska by to mělo být ve všech amatérských klubech v České republice,“ prozradil s tím, že svým nápadem chtěl s léčbou svého syna jen pomoci. Lékaře i přístup všech zdravotnických zařízení si chválí a rozhodně si nemyslí, že by systém dárců selhal. „Jediné, co Matějovi pomůže, je transplantace kostní dřeně, proto toho dárce hledáme. A sedět se založenejma rukama, když mám tuhle možnost...

Kolik dárců, kteří by splňovali podmínky pro darování dřeně přímo Matějovi, se nedá říct, hovoří se ale o pouhém jednom procentu!

Dnes Matěj je ve stabilizovaném stavu. „Může chodit do školy, může dělat všechny věci, které by dělal normálně - to znamená, že chodí s dětma ven, hraje si s nima. Nesmí se ale fyzicky přetěžovat a hlavně nesmí hrát fotbal na takový úrovni, který hrál, což pro něj je úplně to nejhorší, co mohlo nastat, vysvětluje Jan. V případě, že najdou dárce a transplantace bude úspěšná, chlapec bude stoprocentně zdravý a jeho život se vrátí do stavu před nemocí.

Sám Jan osobně sehnal za pouhý měsíc od zveřejnění výzvy 20 lidí, kteří plánují jít na krevní testy, které je zařadí do databáze dárců. „Z celé republiky je nasmlouvaných tolik lidí, že to ani nespočítám. Pro mě je ale důležitý to, že i kdybych sehnal jendoho člověka a i takovýho, který by neodpovídal Matějovi, tak ten jeden člověk může zachránit život někomu jinýmu, prohlásil. "Dělám to pro svýho syna, ale není to jenom pro mýho syna.

„Určitě bych chtěl poděkovat všem těm, co mi pomáhají - hlavně doktorům: paní doktorce v Hořicích, doktorům v Hradci a v Praze-Motole, protože přístup všech byl úplně výbornej. A samozřejmě svým kamarádům a přátelům, kteří mě v tom podporují, je jich dost!“

Registr dárců

Český registr dárců krvetvorných buněk vznikl v roce 1991 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a je zapojen do sítě více než 60 registrů po celém světě.

Podmínky vstupu do registru

  • věk 18-40 let (evidence v databázi registru do 55 let věku dárce)
  • hmotnost více než 50 kg
  • zdravotní pojištění platné v ČR
  • dobrý zdravotní stav (žádné závažné onemocnění - ani v minulosti)
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
  • ochota podstoupit odběry krve a případná další vyšetření
  • ochota věnovat svůj čas a pohodlí
  • ochota pomoci jakémukoliv pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí
  • Dárcovství krvetvorných buněk je dobrovolné, bezplatné a anonymní

Práva dárců

  • Dárce má právo na konečné rozhodnutí, který ze 2 možných způsobů odběru podstoupí.
  • Dárce má ze zákona nárok na placené pracovní volno: na všechna potřebná vyšetření, v souvislosti s odběrem na 96 hodin (4 dny)
  • V případě nalezení předběžné shody s pacientem je dárce zván na podrobnější vyšetření a jsou mu registrem v plné výši hrazeny cestovní náklady.
  • 1.8. 2017 novela zákona o daních z příjmu, která zvyšuje daňové zvýhodnění bezúplatných dárců krve a kostní dřeně. Dárci, kteří podstoupí samotný odběr kostní dřeně si budou moci nově odečíst od daňového základu 20 000 Kč.
  • dárci jsou informováni: o nutných vyšetřeních, která je třeba před odběrem podstoupit a jejichž výsledky mají právo obdržet; o rizicích spojených s dárcovstvím krvetvorných buněk; možnosti kdykoliv od dárcovství odstoupit bez udání důvodu, avšak s vědomím možných důsledků pro pacienta, v závislosti na pokročilosti přípravy dárce k odběru.

Staňte se dárcem a zachraňte životy! Veškeré informace najdete na stránkách registru a na facebooku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi