Magistrát hlavního města Prahy uveřejnil meziroční statistiku obyvatel, kteří v noci nebo o víkendu v metropoli navštíví takzvanou lékařskou službu první pomoci (LSPP).

Zatímco v roce 2014 tato místa podle vedení města navštívilo 133 tisíc lidí, rok později to bylo už 138 tisíc lidí a loni dokonce přes 140 tisíc pacientů.

Nemocniční zařízení, která redakce Blesk.cz v souvislosti s touto informací oslovila, ovšem upozorňují, že toto číslo může být ve skutečnosti mnohem vyšší. Všech sedm míst s lékařskou službou první pomoci v Praze provozuje magistrát, pacienti ale mohou vyrazit i jinam.

Rovnou za specialistou

„Dnes mohou lidé kdykoliv využít lékařskou službu první pomoci, nebo – a to mnoho pacientů neví – mohou jít například rovnou na neurologii a říct, že je bolí záda. V minulosti nemocnice bývaly něco jako pevnosti, kde na všechno musela být žádanka, dnes už to tak není. Je tedy možné, že někteří pacienti chodí rovnou na specializované pracoviště a službě první pomoci se úplně vyhýbají,“ vysvětlil mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šálek.

Informaci potvrdil také mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož. „V naší nemocnici dochází často k tomu, že pacienti jdou rovnou za specialistou. Skutečné číslo se proto jen těžko odhaduje,“ řekl mluvčí.

Zneužívání péče a opilci

Pohotovost funguje ve všedních dnech od 19 do 7 hodin, případně nonstop o víkendech a státních svátcích. Některé provozy LSPP upozorňují na skutečnost, že pacienti místy přicházejí na pohotovost s komplikacemi, které lze řešit běžně přes den. Svou roli sehrává také alkohol.

„Nejsou jednoduché situace, kdy do ordinace přichází pacient nebo doprovod pacienta, který má nereálná očekávání, a s určitou dávkou arogance se domáhá okamžitého vyřešení zdravotního problému rovnou v ordinaci. Jindy se domáhají pacienti přednostního ošetření a neberou ohled na akutnost druhých případů. Velkým problémem jsou agresivní opilci,“ uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke.

„Velmi smutné bývají případy, kdy někteří příbuzní dopraví k takzvané sociální hospitalizaci seniory, kterým ke zlepšení stavu často stačí péče, jídlo, dostatek tekutin, čistá postel a vlídné slovo,“ dodala mluvčí ÚVN.

Pomáhá poplatek

Zneužívání péče v minulosti evidovala také Nemocnice Na Bulovce, podle mluvčího Martina Šálka se však situace zlepšila od zavedení poplatku za pohotovostní ošetření ve výši 90 korun, který je dodnes v platnosti. „Někteří důchodci v minulosti například nemohli v noci spát, chodili si k nám na pohotovost pro prášky na spaní hrazené pojišťovnou,“ uvedl příklad Šálek. Díky poplatku těchto případů značně ubylo.

Do celkové statistiky 140 tisíc ošetřených pacientů na pohotovostech Prahy za rok 2016 kromě návštěvníků specialistů nespadají ani úrazy. „V tom případě pacient jede rovnou na úrazovou ambulanci a lékařské službě první pomoci se úplně vyhne. Úrazová ambulance funguje také nonstop,“ dodal Martin Šálek.