Za většinu poraněných zvířat mohou přímo či nepřímo lidé. „Ošetřovali jsme například káně sražené autem, ptáky kteří narazili do skla, či káně, které pozřelo otrávenou návnadu,“ udělala stručný výčet nehod Švaříčková.



Jednou jsme například ošetřovali ježka, který měl na noze zaseklou gumičku. Bylo to už dost vážné. Naštěstí se ho podařilo objevit včas,“ doplnila vedoucí záchranné stanice s tím, že nejhorší úrazy bývají od sekačky na trávy. V takových případech jde pomoci jen málokdy.

„Nejčastěji zachraňujeme netopýry, a to hlavně hvízdavé. Například jednou je prudká bouře smetla ze střechy do jímky na vodu, odkud by se sami nedokázali dostat,“ popsala situaci Švaříčková s tím, že nejvzácnějším zachráněným živočichem byl silně ohrožený netopýr jižní.

Lidé se poraněným zvířatům a mláďatům snaží pomoci, ale někdy to k prospěchu moc není. „Například v Brně-Jundrově našly děti mláďata pěnkavy, která umístily do plastového kyblíku a zavěsily ho na strom. Ptáčci ale měli problém z něj vylétnout,“ upozornila vedoucí záchranné stanice.

V roce 2015 přijala stanice do ošetřování 227 zvířat, loni to bylo už 545. „Pro naše zvířátka uvítáme bavlněné látky a misky. Více informací rádi poskytneme na čísle: 702 137 837,“ doplnila Švaříčková.