Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Majestátní orlice se zraněným křídlem: Přesun ze záchranné stanice na veterinární kliniku, léčí jí bolavý kloub

Autor: rv - 
15. března 2024
14:00

 Zraněnou dospělou samici orla mořského, kterou zachránil na jihu Čech rybář a myslivec Jaroslav Hronek, trápí bolavé křídlo. Dravce tak ze Záchranné stanice živočichů Makov, kde se zpočátku zotavoval, ochránci po několika dnech převezli na veterinární kliniku v Kralupech nad Vltavou. Tam orlici léčí. Až se zlepší, vrátí se nabrat síly zpět do Makova.

Orlici se svěšeným, očividně bolavým křídlem, odchytil Hronek podle rad zvířecího záchranáře Libora Šejny u rybníka nedaleko Tálína na Písecku. Dravce prohlédli na písecké veterinární klinice a zrentgenovali. Měl poraněné levé křídlo, nohy, zlomeninu ale žádnou.

Orlice dostala čas nabrat síly v makovské záchranné stanici. Křídlo se ale ani po několika dnech příliš nelepšilo, a tak ji čekal převoz do Kralup. „Zvládla to výborně, v přepravní bedně měla tmu, takže byla poměrně v pohodě. Až když jsme ji vyndávali na klinice, to se jí moc nelíbilo,“ popsal Libor Šejna z makovské záchranné stanice živočichů.

 

Naražené křídlo stále bolí

Orlici v Kralupech křídlo zrentgenovali, porovnali snímek s prvním. „Potvrdili poranění kloubu na křídle, a bylo vidět, že je tam zánět. To se paní doktorce Vaidlové, která se o orlici postarala, nelíbilo. Dravec tak dostal antibiotika a na klinice pár dní zůstane, aby se poraněné křídlo co nejdříve zahojilo,“ popsal zvířecí záchranář.

Pokud vše klapne a orlice se zlepší, vrátí se na zotavenou zpět do záchranné stanice v Makově. „Kdy to bude, vyplyne ze situace, jak orel bude prospívat a jak se rána bude hojit. Viděli jsme, že to křídlo orlici opravdu bolí, tak jsme nechtěli nic zanedbat,“ uvedl Šejna. Všichni stále věří, že se dravec po doléčení vrátí zpět do přírody.

Mladé letos nevyvede

Jisté ale je, že letos se orlice do reprodukčního koloběhu nezapojí. Respektive, že z něj vypadla. „Podle hnízdní nažiny, tedy holé oblasti na spodní části těla, již na vajíčkách seděla. Její letošní hnízdění tak, bohužel, skončí neúspěšně,“ povzdechl si zvířecí záchranář.   

Orlice měla ornitologické kroužky, podle nich ochránci určili, že se vylíhla v roce 2013 u obce Pluhův Žďár. To je zhruba 50 kilometrů od lokality, kde se pohybovala nyní. „Je tak teď v nejlepších letech, bohužel ne v nejlepší kondici,“ doplnil Šejna.

Náraz či souboj?

Jak orlice ke svému zranění přišla, je otázkou. „Můžeme se jen domnívat, že se jednalo o nějaký náraz při lovu, poranění od jiného orla nebo cokoli jiného,“ uvedl zvířecí záchranář. Dobré znamení je, že orlici chutná.

Do stanice se dostala poměrně vyhublá. „Hned u nás snědla několik ryb, dostala i zvěřinu,“ uvedl Šejna. Teď je důležité, aby orlice zabojovala a rychle se uzdravila.

Video  Zraněná orlice z jihu Čech už letos mladé nevyvede, léčí se s poraněným křídlem.  - Záchranná stanice živočichů Makov
Video se připravuje ...

MADONNA ( 8. března 2024 21:07 )

Teda ta je pořádná 😉 Snad se brzy uzdraví 🫶

Uživatel_5825645 ( 8. března 2024 20:25 )

Ať se holčička 🦅 uzdraví! 🍀♥️
Je skutečně krásná. 😊
Děkuji záchranné stanici za péči o zvířátka! 😘

Zobrazit celou diskusi