Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Záchranné stanice praskají ve švech: Kdy jde mláďatům ve volné přírodě o život?

Autor: btk - 
1. dubna 2024
15:25

S příchodem jara se v přírodě objevuje mnoho mláďat. Lidé ale často nevědí, jak se při setkání s nimi chovat. Záchranné stanice zvířat jsou proto zbytečně zahlcené malými zvířátky. ZSZ Makov se na sociálních sítích pochlubila prvním letošním mládětem zajíčka, kterého nálezci našli na silnici vedle mrtvé zaječky. Odborník na videu poradil, jak opuštěné mládě zajíce poznat a kdy je vhodné zvířátko přivézt na stanici.

Jaro sebou kromě slunce a sněženek přináší také mnoho mláďat. Mezi nimi jsou kromě ptáčků, veverčat, liščat i malý zajíčci. Právě u nich by měli být lidé obezřetní. Záchranné stanice praskají ve švech, jelikož je lidé mnohdy přinášejí zcela zbytečně. Na vině je všeobecná neznalost, jak se v případě nalezeného zajíčka zachovat.

Video  Odborník na videu poradil, kdy je vhodné zvířátko přivézt na stanici.  - Facebook.com/@Libor Šejna
Video se připravuje ...

Odborník poradil!

Záchranná stanice Makov na sociálních sítích sdílela příspěvek prvního letošního mláděte zajíce. Nálezci zajíčka objevili na silnici vedle mrtvé zaječky. Následně jej přivezli na stanici. Podle záchranáře a autora příspěvku Libora Šejny se jednalo o správný přístup.

Záchranář se podělil o základní informace malých zajíčků, ale také jak se k mláděti zachovat, pokud ho lidé naleznou opuštěné ve volné přírodě. „První zajíčci se rodí již v únoru, jsou plně osrstění a vidí. Nemají žádné hnízdo, a proto leží schoulená k sobě na zemi. Zaječka k nim chodí jen v noci,“ uvedl.

Mláděte se není dobré dotýkat. Proč?

Podle Libora Šejny se často objevují v městských parcích a dětských hřištích. „Pokud mládě leží na silnici, hřišti nebo chodníku, natrhejte do ruky trávu a poponeste ho někam vedle pod keř či strom. Nikdy si s ním nehrajte, nehlaďte, nedávejte dětem, jsou to velmi vystresovaná zvířata a často je jen toto může zabít,“ zdůraznil autor v příspěvku.

Jak také před několika lety uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, samotné „sáhnutí“ naštěstí neznamená ortel smrti. Matka své mládě nezavrhne. I tak přes veškerou péči odborníků polovina takových zajíčků ve stanici nepřežije.

Libor Šejna v závěru napsal, že zachránit potřebují jen ta mláďata, která jsou zraněná či leží vedle uhynulé maminky. Odchov v záchranných stanicích je totiž velmi náročný. Jako další příklad uvedl také již zmíněný Petr Stýblo: „Horší je, když zajíčka přinese pes či kočka a neví se odkud. Pak nezbývá než zavolat záchrannou stanici."

Video  Nejmladší čápě v Makově  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi