Uzávěra potrvá tři měsíce až do poloviny června. Přesto nebyli zástupci Agentura ochrany přírody a krajiny ČR stoprocentně striktní.

„Oproti minulosti zatím necháváme otevřenou cestu k jeskyni Kostelík poblíž Býčí skály. Turisté se v této části krasu chovají ohleduplněji než v minulosti,“ vysvětlil strážce ochrany přírody Radovan Mezera.

Ornitolog: Nafotil jsem tři páry

Dění kolem Býčí skály nyní bedlivě sleduje také amatérský ornitolog René Bedan. Se svým fotoaparátem mapuje zahnízdění sokolích párků už řadu let. „Zatím registruji tři páry. Na přelomu března a dubna už bude jasno, kde zahnízdí a zasednou na vejcích. Zatím to vypadá, že na stejných místech jako v minulých letech,“ prozradil Bedan.

Zákaz vstupu i létání dronů

Strážci přírody spoléhají na ohleduplnost turistů, přesto neponechávají nic náhodě. Kromě fotopastí budou na místě podle potřeby. Zkušenost už udělali i s milovníky přírody, kteří to zkoušeli s drony. „Hrozí nebezpečí, že sokol pár bude dron brát jako nebezpečí. Zaútočí na něj, což může mít pro ptáky vážné následky. Proto je zákaz dronů v uzavřené oblasti logický,“ zdůraznil Mezera.

Za porušení zákazu vstupu hrozí na místě pokuta až 10 tisíc korun nebo správní řízení.

Strážci přírody i ornitologové vyčkávají, jak se sokolímu dorostu letos povede. Předloni vylétlo pět mláďat, loni pozorovali v hnízdech dokonce sedm. Všechny je však zahubil výr.

Fotogalerie
7 fotografií