Jeskyňáři ze skupiny Hluboký závrt nevydrželi mezi svátky sedět doma a vyrazili do terénu. „Rozhodli jsme se zdolat zhruba 50 metrů vysoký komín nazvaný Kapelník po stejnojmenném skalním masivu v Českém ráji. Po jeho vyšplhání se před námi otevřel sál s krápníky,“ popsal člen skupiny Jiří Buček.

Sál dlouhý 20 a široký 15 metrů zároveň pojmenovali po legendárním lezci a jeskyňáři Jiřím „Mauglím“ Benešovi. „Já jsem jiná generace, minul jsem se s ním. Ale co jsem slyšel o jeho lezeckých kouscích, byla to občas divočina. Na skalních masivech v krasu měl mnoho prvovýstupů. Byl to prostě lezec-šoumen,“ svěřil se Buček.

Vytáhli ho ven škodovkou

„Mauglí“ si připsal díky nápadu svých kamarádů i nejrychlejší výstup v propasti Macocha. Na její skalní stěně hledal novou trasu a zasekl se, což pozorovala parta jeho přátel z Horního můstku. Shodili mu do hloubky lano, jehož druhý konec přivázali ke škodovce. Než se lezec nadál, byl vytažen nahoru za pár vteřin.

Chystají se na další průzkum

Tzv. Mauglího síň je ale jen začátkem dalších průzkumů. „Ze síně vedou dál neprobádané komíny. Možná se díky nim dostaneme v budoucnu do dalších částí nepopsaného podzemí,“ upozornil speleolog.

Hedvábná jeskyně se nachází na Ostrovské plošině mezi obcí Ostrov u Macochy a slavnou propastí Macocha. Její dno a přilehlé Punkevní jeskyně, jimiž ročně projde přes 200 tisíc turistů z celého světa, patří do podzemního systému Amatérské jeskyně. Ten je se svými 45 kilometry nejdelším jeskynním systémem střední Evropy.

VIDEO: Prohlídka Amatérské jeskyně v Moravském krasu.

Video
Video se připravuje ...

Jeskyňáři výjimečně otevřeli veřejnosti nepřístupnou Amatérskou jeskyni v Moravském krasu Zdeněk Matyáš