Zákaz vstupu se týká polesí Vranov a Soběšice poblíž ulice Kociánka. „Nebezpečných odumřelých stromů je velké množství a jsou rozptýleny nepravidelně po celém území, které je velmi frekventované. Nachází se zde nelegální trailové cesty pro kola, skokánky, a nemůžeme tady bezpečně těžit. Je to rizikové pro cyklisty i lesníky a dodavatelé pak tady nechtějí pracovat," uvedl vedoucí polesí Vranov Ivo Březina.

Upozornění i na mapách.cz

Na zákaz vstupu upozorňují cedule, je vyznačený také třeba na mapách.cz. „Nebudeme pracovat rovnoměrně, ale v souladu s tím, jak to příroda a technika dovolí. Zákaz vstupu platí i v případě, kdy v lokalitě nebudou těžební skupiny pracovat. Stále se jedná o pracovní prostor, v němž mohou být lidé ohroženi na zdraví a životě," dodal Březina.

Po vytěžení chtějí správci jednat s organizací Freestyle PRO Brno, se kterou by se domluvili na vytvoření několika legálních trailových cest.  

„Dráhy se tam budují několik let, většinou svépomocí, lidé to dělají ve svém volném čase. Jsme rádi, že nyní budou lépe organizované, budeme tam třeba dělat i nějaké kroužky s dětmi. Celkově se místo díky tomu zvelebí," uvedl  předseda organizace Jakub Vodička.

Lesních trailů v Brně podle něj moc není. „Tahle oblast je do jisté míry výjimečná. Je zažitá a bude dobré mít jistotu, že cesty nikdo neponičí. Třeba v Bystrci si lidé vytvořili takové skoky v lese, ale když se změnil majitel pozemku, tak je nechal srovnat se zemí," poznamenal Vodička.

VIDEO: Arboretum v Křtinách navštěvuje i řada Brňanů

Video
Video se připravuje ...

Arboretum v Křtinách otevřelo své brány Zdeněk Matyáš