Příchozí čekaly komentované prohlídky, stromy a keře v barvách podzimu nabídly pestrobarevnou podívanou. „Bukový les barvící se na pozadí jehličnanů stojí za to. Z pestrobarevných listnáčů se do žluta a zlatova barví jinan dvoulaločný, zástupci rodu ořechovec a různé druhy bříz. Nejkrásnějšími barvami hýří na podzim javory,“ upozornil Luboš Úradníček z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Zážitek v lůně přírody si nenechal ujít Milan Mlčoch s rodinou. „Máme to z Brna kousek, ideální výlet. Navíc si tady můžeme i opéct buřtíky,“ usmíval se Brňan.V areálu, který patří Mendelově univerzitě, přibylo několik novinek. Dřevěná svatební brána, pětice bukových setů pro odpočinek u vchodu a na hrázi rybníka a také stojany pro cyklisty.

Video
Video se připravuje ...

Arboretum v Křtinách o víkendu návštěvníkům ukázalo pestrou podzimní paletu barev. Zdeněk Matyáš

„Brána a lavice jsou vyrobeny z Thermowoodu. Jedná se o tepelně upravené dřevo, v tomto případě modřín, které je při procesu vystaveno vysokým teplotám v rozmezí 180 až 220 stupňů Celsia. Dřevo, které projde tímto procesem, má vyšší trvanlivost, což oceníme právě ve venkovních podmínkách,“ upozornila správkyně areálu Petra Packová.

Arboretum založil v letech 1928-30 profesor August Bayer, zakladatel Dendrologického ústavu Lesnické fakulty nově zřízené Vysoké školy zemědělské v Brně (dnes Mendelova univerzita). Arboretum bývalo přístupné jen mimořádně a na objednávku. Teprve v roce 1995 po založení nadace profesora Bayera došlo ke změně. V současnosti je v průběhu roku přístupné vždy o víkendu.

Fotogalerie
16 fotografií