Otruba se narodil v Kyjově. Absolvoval tehdejší Vysokou školu zemědělskou v Brně, a to zahradnický obor se zaměřením na projektování krajinářských staveb. V 60. letech působil na vysoké škole jako pedagog, za normalizace učit nemohl.

Zůstaly po něm krásné parky

Za katedru se vrátil v 90. letech, kdy se stal profesorem. Publikoval odborné texty, ale také populárně pojaté knihy o krásách anglických či francouzských zahrad.

Kromě brněnských botanických zahrad pracoval Otruba například na lázeňském areálu Karlova Studánka, rekonstrukci parku Lužánky v Brně, úpravě zámeckého areálu v Mikulově na Břeclavsku nebo expozicích Flory Olomouc.

Volnost pro život

Otruba měl přitom i mezinárodní přesah, řadu návrhů připravil také na Slovensku a v Německu. Je držitelem Ceny města Brna nebo Pocty České komory architektů.

Podle webu Unie botanických zahrad ČR zastával Otruba názor, že v zahradách musí mít vše živé volnost k životu. „Ptejme se sami sebe, kde hledat inspiraci, jak tvorbu a dílo směřovat, aby přetrvalo věky a stálo za opečovávání našimi následníky,“ cituje web Otrubu. Poslední rozloučení se uskuteční 9. září v brněnském krematoriu.

VIDEO: Botanická zahrada Mendelovy univerzity se může každoročně pochlubit například kosatci z celého světa.

Video
Video se připravuje ...

V botanické zahradě Mendelu kvetou nádherné kosatce z celého světa. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
10 fotografií