„Obaly mohou být i ve spreji nebo tekuté, do kterých se potraviny namáčejí,“ řekla výzkumnice Soňa Hermanová.

Hlavní výhodou jedlých balení je podle ní nejenom snadná výroba, ale také možnost snížit množství vyprodukovaného odpadu. Obaly na čistě přírodní bázi navíc nepřispívají k tvorbě mikroplastů, které představují pro lidi i přírodu cizorodé částice.

Výroba je nenáročná na suroviny

Výroba směsi je podle výzkumníků jednoduchá a nenáročná na suroviny. „Vyrobené fólie sice nejsou zcela bezbarvé a čiré, ale jejich průhlednost je dostatečná, aby bylo možné si potravinu důkladně prohlédnout. Navíc jsou obaly bez zápachu, a tak neovlivňují aroma samotné potraviny,“ vysvětlila studentka Barbora Smetanová z Mendelu, která k  přípravě obalu využívá mléčnou bílkovinu.

V dalším kroku plánují vědci do jedlých fólií zabudovat také aktivní složky, které by měly vylepšit výživovou hodnotu i funkčnost samotného obalu.

„Samozřejmě je nutné docílit přijatelných mechanických vlastností, které jsou nezbytným předpokladem při průmyslovém strojním balení potravin do fólie,“ dodávají výzkumnice. Stejně tak budou odborníci muset vyřešit ještě zvýšení odolnosti obalů vůči vodě, protože současné verze nejsou pro potraviny s vysokým obsahem vody vhodné.

Nové obaly budou nyní vědci testovat v laboratoři, která se zabývá studiem vlastností potravinářských výrobků.

VIDEO: Obchody bez obalu přibývají.

Video
Video se připravuje ...

Dejvice mají svůj obchod bez obalu Eva Fornálová