Omezit plýtvání jídlem je jedna ze součástí ochrany klimatu. Česká republika se v mezinárodních smlouvách zavázala, že do roku 2030 omezí plýtvání jídlem o 50 %. V tom by měl pomoci i nový manuál organizace Zachraň jídlo, který přesně definuje postup, jakým se dá uvařené a nevydané jídlo poskytnout azylovým domům nebo nyní například ukrajinským uprchlíkům.

„Přijde nám nesmyslné vyhazovat kvalitní obědy, do nichž kuchaři vložili maximum energie, když mohou posloužit lidem, kteří na ně nemají peníze. Z každé větší závodní jídelny by se tak mohlo zachránit 10-20 nevydaných obědů denně,“ říká Anna Strejcová, ředitelka organizace Zachraň jídlo. Podobný systém na záchranu pokrmů běží už například v Itálii nebo Portugalsku.

Byrokratické překážky

Při troše zamyšlení se vlastně člověk diví, proč se tak neděje už dávno a hotová kvalitní jídla se vyhazují. Podle Petra Brože ze společnosti Compass Group, která na českém trhu zajišťuje závodní stravování, to byl především strach z právní nejistoty. „Pokud to jídlo opustí naši provozovnu, už nad ním nemáme kontrolu a většina provozovatelů se bojí, že pokud by došlo například k alergické reakci nebo nedej bože otravě, ponese následky,“ vysvětluje.

I toto je v manuálu podrobně popsáno. „V České republice pro tyto případy neexistují jasná pravidla, proto naše pátrání občas připomínalo spíše detektivní činnost. Nicméně po řadě schůzek dospěli právníci k názoru, že za jídlo odpovídá vždy ten, kdo ho má aktuálně „v ruce“. Při výdeji tedy gastro provoz, následně kurýr, který jídlo převáží, a naposled organizace, která jídlo vydává. Azylové domy a různé charity musejí mít v tomto případě speciální gastro zařízení k vydávání jídla a pracovníci u výdeje musí mít také potravinářský průkaz.

Teplé jídlo ocení lidé bez domova i uprchlíci

Jestli tato cesta je dobře nastavená, zkoušela organizace ve spolupráci s Azylovým domem sv. Terezie na Praze 8. Azylový dům se dlouhodobě stará o bezdomovce a pomáhá i rodičům samoživitelům. „Teplé, plnohodnotné jídlo je pro naše klienty luxus. Mnoho z nich teď jí, co kde najdou. V důsledku nesprávné životosprávy a absence plnohodnotné stravy často trpí zažívacími problémy, které dále přecházejí v chronická onemocnění,” říká Hana Štěpánová z Azylového domu sv. Terezie.

Od pondělí také odstartovala spolupráce mezi jídelnami a jedním z hotelů na Praze 2, který ubytovává ukrajinské uprchlíky. V současné době je zde asi 80 lidí, pro které organizace Zachraň jídlo sváží pokrmy hned z několika jídelen. Na pomoc si přizvali kurýrní službu DoDo, která obědy převáží. „Logistiku humanitární pomoci se snažíme napříč zeměmi zajišťovat od počátku konfliktu, protože logistika je to, co nám jde nejlépe. Velmi nás proto těší, že intenzita pomoci ze strany firem ani jednotlivců stále nepolevuje,“ uzavřel Michal Menšík, CEO DoDo Group. Gastro provozy, které by se chtěly do projektu zapojit, se mohou zaregistrovat na webu organizace Zachraň jídlo.

Fotogalerie
12 fotografií