„Napadené stromy nahradila nová výsadba včetně sekvojovců obrovských,“ řekla Petra Packová ze Mendelovy univerzity.

Na sucho a kůrovec doplatily podle ní zejména smrky a jedle ze 70. let i nejstarší smrky omoriky vysázené v letech 1929 až 1938. „Kůrovci podlehla i nejmohutnější jedle obrovská s výškou 38 metrů a obvodem 350 cm,“ uvedla Packová.

Nejhodnotnější sbírka jehličnanů v ČR

Arboretum Řícmanice se nachází zhruba 17 km od Brna. Založeno bylo v 60. letech minulého století Jindřichem Chmelařem. Na rozloze 4,31 hektarů se nachází jedna z nejhodnotnějších sbírek jehličnatých dřevin v České republice.

Za zhlédnutí stojí podle přírodovědců jeden z největších exemplářů blahočetu chilského, který jinak roste ve strmých svazích Argentiny a Chile, jemu podobný ostrolistec kopinatý z Číny.

 

„K unikátům patří i smrk mexický a smrk čivavský, jedle marocká, k vidění je i zvláštnost mezi borovicemi, a to borovice jednolistá z jihozápadu USA s pouze jedinou jehlicí,“ vypočítala Packová.

Den otevřených dveří v arboretu se koná tuto sobotu od 9.30 do 16 hodin. Návštěvníci se mohou těšit kromě komentovaných prohlídek i na doprovodný program pro děti a zvěřinový guláš. Vstupné je dobrovolné.

VIDEO: V mariánskolázeňském parku Boheminium se u zmenšenin prohánění minikoně. 

Video
Video se připravuje ...

V mariánskolázeňském parku Boheminium se u zmenšenin prohánění minikoně. Romana Vébrová

Fotogalerie
5 fotografií