Sysly odchytili ošetřovatelé v areálu zoo a na druhý den brzy ráno je převezli na letiště. „Přímo na místě jsme vedle již hotových děr vyvrtali několik nových. Do každé jsme nasypali trochu potravy, umístili sysly a díry ucpali senem a lahvemi. Tak sysla přimějeme, aby si další cestu ven vyhrabal sám,“ vysvětlil zoolog Petr Šrámek.

Sysly vypouštějí lidé do volné přírody proto, aby zachránili jejich kriticky mizející populaci.

Letošní mláďata

Kvůli letošnímu chladnějšímu a deštivějšímu počasí se populace syslů jak v Českém středohoří, tak na jihu Moravy opět zmenšila. „Díky našemu Syslinci, který jsme v roce 2015 vybudovali na pozemku zoo v Brně, kde se přirozenou cestou sysli množí, je pak můžeme v pravidelných ročních intervalech vypouštět do přírody. Většina vypuštěných syslů jsou letošní mláďata, konkrétně 10 samců a 10 samic,“ upřesnil Šrámek.

Ze škůdce je dnes chráněný hlodavec

Zoo Brno se zapojila do záchrany syslů před sedmi lety. V roce 2017 bylo 57 syslů vypuštěno v přírodní rezervaci písečný vrch v Českém středohoří. Postup byl příští rok na stejné lokalitě opakován, z 57 syslů jich 17 pocházelo ze Zoo Brno.

V roce 2019 Zoo Brno vypustila 26 jedinců poblíž přírodní rezervace Písečný vrch. V roce 2020 to bylo 20 syslů na břeclavském letišti a stejný počet tam Brňané vypustili letos.

Sysel obecný (Spermophilus citellus) byl dříve považovaný za škůdce. Kvůli vlivu člověka se ale dostal na pokraj vyhubení, je tedy klasifikován jako kriticky ohrožený druh.

V roce 2020 byl jeho výskyt zaznamenán pouze na 34 různě izolovaných lokalitách v ČR - mimo oblast východních Čech a severní Moravy.

VIDEO: Lidé ubližují syslům v Radouči. Krmí je nevhodnou stravou.

Fotogalerie
7 fotografií