Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nával v zoo napříč Českem a dlouhé fronty na lístky. Policie uzavírala dopravu

Aktualizováno -
9. května 2021
18:42
Autor: ČTK, for - 
9. května 2021
16:40

Teplé počasí vylákalo Čechy do zoologických zahrad. Lidé zaplnili kapacity v Praze, v Ostravě, v Olomouci i v Hradci Králové. Nadále ale platí protiepidemiologická opatření, zahrady se tak nesmí naplnit na 100 procent, ale jen z pětiny. Lidé tak mnohdy čekají nejen v dlouhých frontách na lístky, ale také na samotný vstup. 

Čekat na vstup nemuseli návštěvníci v ostravské zoo, podle tamní mluvčí Šárky Novákové. „Sobota samozřejmě byla slabší, protože bylo chladněji. To bylo zhruba 3000 lidí. Dnešek už je mnohem silnější. Nicméně zatím jsme nemuseli přistupovat k uzavírání zoo, protože počet návštěvníků nedosáhl stanoveného limitu. Kolem poledne bylo v areálu přes 3500 lidí,“ uvedla Nováková s tím, že maximálně může kvůli opatřením do areálu jen 5 tisíc lidí, tedy 20 % z celkové kapacity. Ostravská zoo otevřela po několikaměsíční pauze 12. dubna. 

I přesto ale příval návštěvníků způsobil značné problémy městským strážníkům. „Zhruba před 9:00 jsme zaznamenali obrovský nájezd vozidel ve směru k oficiálním parkovacím prostorám před zoologickou zahradou. Tím, že se odbavovali jednotliví návštěvníci na příjezdových parkovištích, tak se naplnila ulice Michálkovická a museli jsme intenzivně regulovat provoz s cílem zajistit průjezdnost MHD a ostatních vozidel, která nesměřovala do zoologické zahrady. Tuto činnost jsme dělali po dobu zhruba dvou hodin, než se situace uklidnila a parkoviště zvládla nápor návštěvníků,“ uvedl mluvčí městské policie Jindřich Machů. 

V Olomouci uzavřeli dopravu

Policie řešila motoristy také u příjezdové komunikace zoo v Olomouci. Podle tamního mluvčího městské policie Libora Hejtmana museli kvůli náporu návštěvníku uzavřít silnici u Svatého Kopečku. Krátce po třetí hodině odpolední se povedlo dopravu obnovit.

Stejná dopravní situace na místě nastala před dvěma týdny, kdy olomouckou zahradu navštívilo o víkendu 10 500 lidí. Policisté kvůli kolapsu dopravy museli v sobotu na zhruba hodinu a půl uzavřít i příjezdovou cestu. Podle mluvčí zahrady Ivety Gronské v tuto sobotu dorazilo 4500 lidí, dnes od rána do pravého poledne dorazilo prozatím asi 3500 lidí. 

Koronavirus v ČR: Počasí vylákalo Čechy do ZOO ve Dvoře Králové (9.5.2021) Koronavirus v ČR: Počasí vylákalo Čechy do ZOO ve Dvoře Králové (9.5.2021) | ČTK / Taneček David

Víkendové počasí vylákalo velké množství lidí i do Dvorské zoo na Trutnovsku. V sobotu přijelo do zoologické zahrady 3674 lidí, do nedělního poledne 2840 návštěvníků, jak informovala mluvčí zoo Zuzana Boučková. 

Vstupenky si lidé kupují on-line. Zahrada počítá návštěvníky, aby nepřekročila povolený počet lidí, kteří najednou mohou být v areálu. Limit je 3000 osob.

„Vždycky víme, kolik lidí na vstupenku přišlo a kolik lidí odešlo. Je možné, že se dostane také na návštěvníky, kteří přijedou bez vstupenky a zaplatí pak u pokladny,“ řekla Boučková.

Návštěvníci stráví v zoo obvykle několik hodin, pro někoho je prohlídka výletem na celý den. Lidé musí mít v areálu na obličeji respirátory nebo roušky. K dispozici jsou jim boxy na dezinfekci rukou. „Ti, co procházejí branou, jsou u občerstvovacích okének, respirátory mají. To je vidět hodně. Když chodí volně, mají tendenci, kde jsou třeba jen rodiny spolu, mít roušku na chvíli sundanou. Ani nevím, jak bychom dělali restrikce,“ řekla Boučková.

Zoo patří hradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v regionu. Areál afrického a lvího safari zoo otevře 15. května, kdy začne hlavní návštěvnická sezona. Kvůli chladnějšímu počasí otevření o týden posunula. Vjezd bude zatím možný pouze vlastními auty. Od 12. dubna je otevřený areál pro pěší.

Okolo 13:00 se naplnila maximální možná kapacita pro libereckou zoo, kde najednou může být v rámci protikoronavirových opatření zhruba 1500 lidí. „Uzavřít jsme ale museli jen asi na půl hodiny, než zahradu opustili návštěvníci, kteří přišli dopoledne,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Podle ní je to poprvé, co k uzavření museli přistoupit od opětovného částečného otevření zoo zhruba před měsícem. V sobotu bylo v liberecké zoo zhruba 2500 lidí, za dnešek jich bude o něco více. „Je to dané hlavně počasím,“ dodala Tesařová.

V jihlavské zoologické zahradě museli tento víkend poprvé přechodně zavírat pokladny u vstupu, aby nepřekročili povolený počet návštěvníků. Prodej vstupenek byl přerušený na hodinu a dvě hodiny se nedalo do zoo vstoupi. Lidé tak čekali i před branou. Maximální počet lidí pro jihlavskou zoo je 1500 osob. 

Prodej byl dnes ještě jednou na kratší dobu přerušený v odpoledních hodinách. O aktuální situaci zoo referuje na facebooku. „Průběžně jsme lidi informovali, že zavíráme a že doporučujeme návštěvu během všedních dní,“ uvedla Kubičková.

Praha zaplnila kapacitu za hodinu a čtvrt

Lidé dnes měli velký zájem i o návštěvu zoologické zahrady v pražské Troji, maximálního množství 4000 návštěvníků bylo podle facebooku zahrady dosaženo již za hodinu a čtvrt po otevření. Jak ČTK řekla mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová, velký zájem dopoledne zkomplikoval dopravu v oblasti, kterou musela na místě řešit hlídka dopravní policie ve spolupráci s městskými strážníky.

Lidé si podle aktuálních vládních opatření v zahradách mohou prohlédnout jen venkovní expozice a počet návštěvníků je omezen na 20 procent kapacity. Podle facebooku trojské zoo byl limit naplněn již kolem 10:15 a zahrada vyzvala další návštěvníky, aby návštěvu odložili minimálně na odpoledne, nebo lépe na jiný den.

Siřišťová ČTK řekla, že právě naplnění kapacity způsobilo hlavní problémy v dopravě, protože lidé, kteří již nemohli do zoo jít, auta obraceli a vraceli se zpátky. „Tím vznikaly kolony. Na místě jsme měli hlídku dopravní policie, která v úzké spolupráci s městskými strážníky situaci řešila,“ řekla.

Odpoledne se podle mluvčí zahrady Lucie Dosedělové situace uklidnila. „Těsně před 15:00 jsme již mohli otevřít všechny vchody v běžném režimu a už se tedy netvořily žádné fronty,“ sdělila. „Děkuji návštěvníkům za jejich přízeň pražské zoo a za trpělivost, kterou projevují ve vztahu ke komplikacím vyvolaným stávajícími epidemickými opatřeními,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Video  Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa