Vysíleného mláděte si všimla žena na Mladobolevsku, která fotografovala kolonii syslů. Malého sysla ihned naložila a přivezla do pražské Záchranné stanice. „Mládě bylo naprosto vysílené a dehydratované. Mělo ještě zavřené oči a nemohlo být tedy starší než 3 týdny, jedno oko však již mělo zanícené a plné muších vajíček,“ píše na svém webu Záchranná stanice. Několik dní museli veterináři dávat na syslí mládě pořádný pozor, ale nakonec se z nejhoršího dostalo. Ukázalo se, že drobný hlodavec je samička, dostala jméno Soňa.

Jenže hlodavci jsou společenská zvířata, která žijí v koloniích, a tak začala Soňa hlasitě volat na své druhy. Podle Záchranné stanice však byla ještě příliš slabá na to, aby ji vrátili domů. A tak je napadlo lišácké řešení, že Soňu skamarádí se zhruba stejně starými veverčími mláďaty, která byla ve stanici.

Šplhající sysel

„Mláďata si na sebe rychle zvykla a velmi k sobě přilnula. Syslí slečna se dokonce naučila pár veverčích triků, například šplhání po větvích, i když obvykle se sysel jako zemní hlodavec drží raději při zemi,“ popisují syslo-veverčí kamarádství. Po měsíci měla Soňa již dostatek sil a mohla se vrátit zpátky domů.

Na původní místo ji odvezla její zachránkyně a ještě pozorovala, jak ji doma uvítají. Nakonec ji ostatní členové přijali zpátky ve své noře bez problémů a pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy doufají, že Soňa pomůže rozšířit počet kriticky ohrožených syslů.

Fotogalerie
12 fotografií