Nutrie je říční hlodavec původně z Jižní Ameriky, kde byl chován především na maso a kožešinu. V Česku byl jejich chov nejvíce populární v 80. letech minulého století. Chovaly se především pro své dietní a chutné maso, které bylo hlavně levné. Když jejich popularita opadla, většina lidí své nutrie nevybila, ale vypustila do přírody, což byl prvopočátek celého problému.

Nekrmit!

V Praze se nutrie nejčastěji objevují v povodí Rokytky a Botiče i podél Vltavy, kde je lidé i nejčastěji krmí. Dostatek potravy a žádný přirozený nepřítel tak z nutrií dělá velký problém. „Vlivem nekontrolovaného množení může dojít k narušení ekologické rovnováhy a k vytlačení domácích druhů volně žijících živočichů,“ vysvětluje na svých sociálních sítích agrární komora, která na problém dlouhodobě upozorňuje. „Je to invazivní druh živočicha, který způsobuje problémy na vodních dílech a březích řek. Jejich hluboké nory mohou vést až k sesuvu půdy nebo dokonce pádu stromů. Na polích si zase rádi pochutnávají na obilninách, zelenině či řepce,“ dodávají.

Krmení nutrií s sebou může nést i zdravotní rizika. „Mohou být přenašeči několika nepříjemných nemocí, jako je leptospiróza, salmonelóza, brucelóza, tularémie nebo krysí žloutenka,“ upozorňuje komora na svém Facebooku. Ve společnosti nutrií velmi často žijí i potkani, kteří využívají přísunu potravy od lidí. Na rozdíl od potkanů nejsou počty nutrií nijak regulovány. Alespoň prozatím.

Odstřel povolen

„Nutrie zatím není lovnou zvěří, ale je vyjmenována mezi druhy, které může podle zákona o myslivosti usmrcovat hospodář a myslivecká stráž. Ve výkazech mysliveckého hospodaření se tento velký hlodavec objevil poprvé v roce 2003. První tři roky bylo vykazováno v průměru kolem 300 ulovených jedinců. Od té doby úlovek exponenciálně narůstá. Nutrie se v řadě honiteb stává významným druhem, který je ceněný pro kvalitní kožešinu i dietní zvěřinu, ale zároveň je druhem v naší přírodě značně problematickým,“ řekl Vlastimil Waic, mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty.

Na nutrie do zookoutku

Okolí Rokytky, Botiče nebo Vltavy ale těžko považovat za honitbu, zde se o nutrie starají Lesy hl. m. Prahy. „Populaci nutrií regulujeme v případě, že nám to nařídí magistrát. Ve většině případech je odchytáváme do klecí nebo do podběráků. Tento odchyt ale můžeme provádět pouze na určitých místech vymezených magistrátem, například na Střeleckém ostrově odchytávat nesmíme. Nutrie pak skončí buď v našem zookoutku nebo jako potrava pro další šelmy, které máme v naší záchranné stanici,“ uzavírá mluvčí Lesů hl. m. Prahy Romana Říhová.

Video
Video se připravuje ...

V Podolí napočítáte až dvacet nenažraných nutrií Eva Fornálová

Fotogalerie
41 fotografií