Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový lék od Pfizeru funguje i na omikron, potvrdily testy. Do ČR zamíří 50 tisíc dávek

Autor: ČTK, sova - 
19. ledna 2022
21:03

Antivirotikum paxlovid účinkuje i u varianty omikron. Potvrdily to tři různé testy. Ty navíc ukázaly, že účinnost je stejná jako u jiných variant viru, informuje Daily Mail. Lék, který vyrábí společnost Pfizer, má objednaný i Česko. České ministerstvo zdravotnictví čeká jen na to, až smlouvu na dodávku americká firma schválí. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by mělo dorazit 50 tisíc dávek.

 

O dodávce léku paxlovid jednal Válek se zástupci Pfizeru předminulý týden. „Čekáme na zaslání smlouvy z New Yorku,“ uvedl Válek. Kontrakt je připravený podepsat, jakmile to bude možné. „Peníze máme,“ dodal.

Účinnost se prokázala ve třech testech

Česko plánuje nakoupit 50 000 balení léku paxlovid. O jeho distribuci v Česku se postará Fakultní nemocnice Brno, oznámil Válek. Ředitelka nemocniční lékárny podle něj už jedná o co nejrychlejším způsobu, jak lék dostat do ostatních nemocnic.

Antivirová pilulka od společnosti Pfizer prokázala účinnost proti variantě omikron ve třech samostatných laboratorních testech. Potvrdilo se navíc, že účinnost proti tomuto kmenu viru je stejná jako u jiných variant.

Dvakrát denně po dobu pěti dnů

Nirmatrelvir, aktivní složka léku, prokázala účinnost při neutralizaci viru ve studiích, které stále čekají na přezkoumání. Pilulka prokázala schopnost snížit riziko hospitalizace nebo úmrtí na virus o 90 procent, pokud se užije v rané fázi infekce, uvedl vedoucí vědecký pracovník společnosti Pfizer Michael Dolsten.

Lék se podává ve třech pilulkových dávkách, užívaných dvakrát denně po dobu pěti dnů. Riziková osoba má léčbu podstoupit po zjištění, že se nakazila virem, aby se předešlo zhoršení jejího stavu.

U omikronu nefungují monoklonální protilátky

Na protivirových lécích bude podle odborníků zejména založena léčba pacientů, kteří se nakazí variantou koronaviru omikron. U ní totiž jako prevence před vážným průběhem nefungují v současné době dostupné monoklonální protilátky, ale musí se vyvinout jiné.

Kromě paxlovidu už je v Česku také lék molnupiravir od firmy Merck, kterého vláda zřejmě nakoupí ještě víc.

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

hejhej ( 20. ledna 2022 08:59 )

deratizer:
...a pokud polezou naši politici amikům a EU do řiti

hejhej ( 20. ledna 2022 08:57 )

Zaručený lék od Pfizeru jako zaručené vakciny. Této firmě se nedá věřit.

deratizater ( 20. ledna 2022 08:55 )

pokud budou američani profitovat na covidu tak se ho svět nikdy nezbaví

deratizater ( 20. ledna 2022 08:54 )

Na covid a jeho mutace velmi dobře zabírá levný a bezpečný Ivermectin kterým se léčí s úspěchem například celá Indie .Balení Ivermectinu výjde na stovku a je tak vhodný na plošné nasazení.Není důvod nakupovat pořád nějaké nesmírně předražené léky z Ameriky které budou pouze pro vyvolené .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa