Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo vzdává s omikronem trasování. Volat bude jen kvůli dětem a seniorům

Aktualizováno -
17. ledna 2022
15:30
Autor: trm, ČTK - 
17. ledna 2022
14:50

Ministerstvo zdravotnictví s nastupující vlnou varianty omikron změnilo pravidla pro trasování. Nově už hygienici nebudou kontaktovat dospělé, ale skoro výhradně jen seniory a děti. O metodickém pokynu, který jednotlivé hygienické stanice dostaly, informuje server Novinky. Nařízení pak potvrdil potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Hygienici využívají při trasování nejprve formuláře, které si lidé po kontaktu s pozitivním doplní sami. Pak buď oni sami, nebo jejich externí pracovníci, lidem ještě volají. To se má teď změnit – hygieny se budou soustředit jen na děti a lidi nad 65 let. Ostatní dostanou je SMS zprávu s odkazem na sebetrasovací formulář.

„V pondělí ráno přišel příkaz, že už budeme trasovat pouze lidi narozené od roku 2004 do roku 2016 a od roku 1900 do roku 1957. Zbytek lidí trasovat nebudeme, protože v tuto chvíli na to zřejmě nejsou kapacity,“ řekl Novinkám externí pracovník trasovacího centra.

„Dochází k definování prioritních skupin, které budou v případě potvrzení onemocnění covid-19 přednostně řešeny a jejich epidemiologicky významné kontakty budou dohledávány prostřednictvím telefonického hovoru v navolávacím systému,“ uvedl Jakob.

Podle něj je takový postup i v souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). „Epidemiologické šetření ostatních skupin bude prováděno také pomocí sebetrasovacího formuláře, k jehož vyplnění budou osoby po potvrzení onemocnění covid-19 vyzvány cestou SMS,“ dodal.

Sebetrasovací formuláře vyplnilo v minulém týdnu mezi 6500 a 8000 nakažených denně. Jen v Praze jich v neděli bylo téměř 2000 a ve Středočeském kraji téměř tisícovka. Od začátku využívání této možnosti formulář vyplnilo téměř 700.000 lidí, což je zhruba čtvrtina všech pozitivních případů od začátku epidemie. Hygienici data využívají pro trasování a případný telefonát, tak může být kratší.

Data o trasování ukazují, že v pracovních dnech minulého týdne se dařilo kontaktovat zhruba 40 procent nově pozitivních a 75 procent rizikových kontaktů do 24 hodin. Hygienici a pracovníci externích call center Chytré karantény provolali v pracovní dny více než 100.000 minut, hovorů bylo přes 30.000. Ve středu to bylo dokonce více než 125.000 minut a ve čtvrtek přes 35.000 hovorů. V pracovní dny minulého týdne bylo pozitivně testováno 11.500 až 13.200 osob. Externích trasujících bylo zapojeno přes 900 denně, hygieniků 500 až 735 denně.

Úspěšnost trasování se v krajích liší. Zatímco v Praze, která se potýká s extrémním nárůstem nových případů, se do 24 hodin podaří kontaktovat jen osm procent pozitivních, v Moravskoslezském, Ústeckém a Jihočeském kraji je to přes 70 procent. Nejnižší má Praha také sedmidenní průměr vytrasovaných rizikových kontaktů. Za poslední týden je 2,24, vyšší než čtyři mají naopak v Pardubickém a Karlovarském kraji, kde je méně obyvatel.

Prymula: Omikron neutrasujeme

Změny u trasování naznačoval ministr Válek už předminulý týden. Predikce očekávají až 50 tisíc případů denně, víc zřejmě nedovolí ani testovací kapacita. Už 7. ledna Válek řekl, že by PCR testy potvrzující pozitivní antigenní test měly přednostně využívat pro seniory a děti, přednost by měli mít také při trasování hygienickými stanicemi.

Že s masivní vlnou varianty omikron ztratí trasování a testování smysl, tvrdí jeden z Válkových předchůdců, epidemiolog Roman Prymula. „S nárůstem té epidemie to testování bude postupně ztrácet na významu, protože těch pozitivních bude tolik, že kapacita systému k nějakému trasování bude velmi omezená a samozřejmě se nepodaří ani zdaleka trasovat celou tu objemnou část, která bude v tu chvíli pozitivní, a jejich kontaktů, takže v tomto slova smyslu řada zemí potom od testování v podstatě i ustupuje, protože se ukazuje, že už to velký význam nemá,“ vysvětlil, proč testovaných lidí obecně ubývá.

Video  „Neopatrné a riskantní.“ Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 17. ledna 2022 18:24 )

Vojtěchovi velel Babiš, který se stal vrchním vakcinologem, imunologem a odborníkem na rozvoz zdravotnického materiálu, to byl problém minulé vlády

padrino ( 17. ledna 2022 17:36 )

Jakej je rozdíl mezi "bratrem" Válkem a "Kenem" Vojtěchem?Na Vojtěcha se dalo koukat.

Stano1963 ( 17. ledna 2022 16:42 )

MUDr.Zelená a profesor Thon jsou velcí zastánci očkování pro rizikové pacienty

Stano1963 ( 17. ledna 2022 16:39 )

poslechněte si raději poradce dnešní vlády profesora Thona. Ten tvrdí, že je potřeba naočkovat rizikové lidi a dnes nechat projít populací omikron, když nikdo nezvládl vyrobit slizniční vakcínu. Dnes je jiná situace, minulá vláda nezvládla proočkovat populaci jako to zvládly země na západ od nás, to je dnes problém. Každá vlna epidemie potřebují jiná opatření

Jirik-ta ( 17. ledna 2022 16:24 )

Viroložka Hana Zelená: Dávky zastaralé vakcíny nás z epidemie nedostanou. K omikronu bychom měli přistupovat jako k chřipce
http­s://zi­votvces­ku.cz­/viro­lozka-hana-zelena-davky-zastarale-vakciny-nas-z-epidemie-nedostanou-k-omikronu-bychom-meli-pristupovat-jako-k-chripce/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa