Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Muže (39) v Jizerských horách odřízlo počasí: Po mrazivé noci ho zachránila horská služba

Muže v Jizerských horách (39) uvěznilo počasí v malé boudě. Po noci ho vyzvedla horská služba.
Muže v Jizerských horách (39) uvěznilo počasí v malé boudě. Po noci ho vyzvedla horská služba.  (Autor: Profimedia)
Autor: pma - 
18. února 2022
13:09

Na horské túře směrem na Smrk devětatřicetiletého muže zastihl silný vítr. Schoval se do malé boudy u vrcholu Smrk, kde přečkal noc. Ani druhý den se ale počasí nezlepšilo a muž si musel zavolat na pomoc záchranáře.

Divoké počasí a silný vítr řádily v posledních dnech po celém Česku. A horší situace byla na horských hřebenech, kde foukalo ještě více. To velmi zkomplikovala život devětatřicetiletému muži, který se původně vydal na výšlap směrem ke Smrku v Jizerských horách. Později odpoledne muže zasáhl silný vichr a rozhodl se, že noc zkusí přečkat v boudě poblíž hory. Ta mu sice nepřinesla mnoho komfortu, alespoň ho ale schovala v suchu a závětří. Jenže ani po přečkané noci v boudě se počasí neumoudřilo.

Cesta na vrchol byla nevlídná

Muž měl téměř vybitý telefon a stihl ještě zavolat své matce, kde se aktuálně nachází. Ta zkontaktovala záchranáře, kteří muži vyjeli na pomoc. „Cesta na skútru na Smrk i zpátky z něj byla kvůli větru, mlze a silnému dešti dost nevlídná,“ popisuje zásah záchranář Jan Semerádt. 

Lidé se nemají bát říct si o pomoc

Záchranáři muže našli unaveného, ale v pořádku. Noc strávenou v boudě si ale turista mohl ušetřit. „Pokud se někdy ocitnete v podobné situaci, ozvěte se klidně dřív, než až budete úplně zoufalí. Nemusíme hned spouštět záchrannou akci, ale i pouhá informace, že v horách někoho máme, nám pomůže,“ vysvětluje Semerádt. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi