Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Německý senior přečkal celou noc v závěji v Jizerských horách: Díky náhodě ho objevili turisté

Dva turisté našli v Jizerských horách podchlazeného německého seniora: V závěji přečkal celou noc
Dva turisté našli v Jizerských horách podchlazeného německého seniora: V závěji přečkal celou noc  (Autor: Horská služba ČR)
Autor: jel - 
15. února 2022
13:29

Německý senior v neděli pod vrcholem hory Smrk na cestě mimo vyznačenou stezku zřejmě upadl. V závěji pak přečkal celou noc a část dne. V pondělí ho naštěstí objevil manželský pár, který se vydal v jeho stopách. Pro silně podchlazeného muže musel letět záchranářský vrtulník.

Bylo velké štěstí, že se pár rozhodl vydat po cizích stopách mimo vyznačenou stezku. Na jejich konci totiž dvojice objevila bezvládné tělo muže. Manželé ihned zalarmovali záchranáře a svým rychlým jednáním zřejmě zachránili seniorovi život. Pán pravděpodobně upadl a jak se později ukázalo, v závěji přečkal celou noc a část dne. 

Na místo se ihned vydal záchranářský vrtulník, nicméně kvůli terénu nemohl na místě přistát. „Pro extrémně silný vítr nebylo k pacientovi možné ani slanit,“ uvedli liberečtí záchranáři na sociální síti. Na místě však naštěstí zasahovala i jizerská horská služba, která pomohla muže dostat k záchranářům.

„My jsme pánovi ihned po dojezdu poskytli tepelný komfort a spolu s nálezcem ho transportovali na saních za sněžným skútrem k vrtulníku,“ uvedl jeden z horských záchranářů Tomáš Prchal.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání