Odpověď zní: výroba železa! Místní železité rudy poskytovaly lidem obživu už v 1. polovině 1. tisíciletí př. n. l. - víme to díky objevu halšatské kovárny pod Býčí skálou. Keltové a germáni pak nechali stopy po zpracování železa kolem Blanska a Boskovické brázdy. Ve středověku už byl sever od Brna hamry a hutěmi prošpikovaný. A největší rozmach metalurgie přinesla průmyslová revoluce. Z Adamova a Blanska putují do světa litinové a železné unikáty i každodenní potřebnosti. Kolonády v Mariánských a Františkových lázních? Z Blanska! Vřídelní kolonáda v Karlových Varech? Z Blanska. Litinová kamna u prababičky? Z Adamova. A také vodní turbíny, potrubí, zámecké mřížoví, sochy...

Přijeďte náležitě prozkoumat a docenit umění železářů. Provede vás naučná stezka Cesta železa Moravským krasem. Patří do evropské sítě železných stezek a má 5 okruhů. Projdete všechna významná místa, kde se železo vyskytovalo, ať už v horninách, na cestě do hutí nebo jako hotový produkt. A protože je metalurgie s Moravským krasem spjata opravdu pevně, nástupními místy jsou vyhledávané turistické cíle, posuďte sami: Blansko se vzácným dřevěným kostelíkem a zámkem, v němž prozkoumáte celé dějiny litiny. Olomoučany proslavené žáruvzdornou hlínou a nalezišti nejkvalitnější železné rudy, keramikou i sklářstvím.

Jedovnice, dnes základna pro cyklonadšence a vodní živly, dříve důležitý obchodní uzel. Křtiny s ohromujícím Santiniho chrámem, k jehož bělostným zdem se sjížděli poutníci z celého světa. A také řemeslníci, kteří se modlili za zdar své práce.

Chrám Jména Panny Marie ve Křtinách
Autor: foto poskytla Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava

A konečně Adamov, kde dobývání železné rudy začalo ve velkém. Nezapomeňte se zastavit v kostele svaté Barbory - vyřezávaný Světelský oltář je právem obdivován už 500 let.

Ať se vydáte po kterékoli Cestě železa, budete bohatší o poznání nad dovedností našich předků a nadšení z krásných artefaktů, které objevíte.

Jste-li vyznavači skrytých stezek, pohádek, bájí a hádanek, máme pro vás ještě jeden tip. Určitě se vám bude hodit, pokud máte děti, ale vězte, že šnek Krasík na svých cestách Moravským krasem okouzlí i dospěláky bez dětí, s dobrodružnou duší. Postavička šneka Krasíka je smyšlená, ale jeho příběhy se opírají o pověsti a vyprávění místních. Proč musel čert kvůli sázce přinést kus hory z Krkonoš a proč ji upustil ve Sloupu? Jak se dostal do jeskyní sýr? Jaký byl býk z Býčí skály? Jak to všechno Krasík ví? Odpovědi najdete na jeho webu. Tady si stáhnete mapy dvanácti výletů i s popisem, poslechnete si příběhy a dětem můžete vytisknout omalovánky. Na stránkách najdete také místní farmáře a výrobce regionálních produktů – od medových laskomin, přes punkevní pstruhy až po ponožky a dřevěné hry. Krasíkovy trasy znají také na infocentrech a v objektech označených šnečí ulitou.

Skála Hřebenáč
Autor: Oldřich Hrb, foto poskytla Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava

Vydáte se mimo turistické značky. Odbočky budete hledat u křížků nebo za včelími úly, vystoupáte k málo známým vyhlídkám s neuvěřitelnými výhledy do krajiny. Stačí jít podle popisu na Krasíkově mapce a objevíte místní skvosty, o kterých běžné bedekry mlčí. Poznejte Moravský kras očima místních lidí, projděte stezkami, kterými kráčela lidová slovesnost.

Kraj sedmi zámků a sedmi podzemních řek vám učaruje. V hlubokých hvozdech sice nečekají lapkové, skály nepoletují a pevně stojí na svých místech, ale pohádkové kouzlo je stále na dosah. Přijeďte se přesvědčit.

Více tipů najdete na jizni-morava.cz.

Autor: Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb. 

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism