Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Labuť trpěla se zlomeným křídlem: Po amputaci se zotavuje v záchranné stanici

Autor: rv - 
21. března 2024
16:16

Labuť (3) s poraněným křídlem sledovali na rybníku v Blatnici na Plzeňsku místní, přivolali k ní zvířecí záchranáře. Po náročném odchytu se labuť podrobila operaci. O zlomené křídlo sice přišla, ale po zotavení v plzeňské záchranné stanici ji i tak čeká vypuštění na řeku Berounku.

Pták nejspíše při snaze přistát na hladinu rybníka u obce Blatnice na Plzeňsku narazil do drátů elektrického vedení. Při tom si zlomil křídlo. Z rybníka tak ochráncům, kteří mu přišli na pomoc, sice neodlétal, snadno se ale chytit nedal. S labutí to ale nevzdali.

„I se zlomeným křídlem byla stále hodně rychlá. Nakonec ji kolega Radek s kajakem natlačil ke břehu do větví padlé vrby,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Tam už čekala ochránkyně Gábina a společnými silami labuť úspěšně odchytili.

Zraněný pták skončil na ošetřovně, musel se podrobit operaci. Tu zdárně překonal, křídlo se ale zachránit nepodařilo, byla nutná amputace. Labuť teď zůstane v plzeňské v záchranné stanici, kde se zotaví.

„Poté bude vypuštěna na řeku Berounku,“ doplnil Makoň. I přes trvalý handicap tam labuť strádat nebude. S létáním je sice konec, možná si ale na řece najde partnera a časem i vyvede mladé.

Video  Zápas samců o labutí samičku v Litoměřicích.  - Blesk/Michael Volf
Video se připravuje ...

Uživatel_5825645 ( 21. března 2024 17:55 )

Super! 👍👍👍 🦢
Vždy mě taková zpráva potěší. 😊
Pomáhat se musí. Obzvláště, když příčinou zranění může být jednání člověka.
Ať si 🦢 užívá života. 🌞🍀🪷
Záchranné stanici děkuji za péči o zvířátka! 😘

Zobrazit celou diskusi