Maraton hudby nabídl sedm žánrových scén. „Brno se proměnilo v obrovskou hudební stage, na které se střídala hudba všech možných žánrů – jazz, rock, folklor, klasická hudba, pouliční busking i pouliční divadlo,“ řekla mluvčí TIC Adéla Nováková.

Koncerty proběhly i v Káznici, kde byli mučeni lidé

Součástí maratonu hudby byly i bláznivé happeningy. Brňané o víkendu potkávali muzikanty s rozličnými nástroji doslova na každém rohu. „Lidé hudbu objevovali na nečekaných místech, muzikanti hráli třeba z auta nebo balkónu,“ říká mluvčí.

Zajímavostí byly koncerty v Káznici, kde byli za nacistické i komunistické diktatury krutě mučeni vězni. „Je to úžasný prostor s atmosférou, ale bylo pochopitelně nutné citlivě vybrat program, protože je to místo se smutnou historií,“ řekla produkční TIC Ilona Pawerová.

Video
Video se připravuje ...

Maraton hudby se konal v Brně potřetí. Markéta Malá

Brno přivítalo Grammy oceněného saxofonistu Kennyho Garreta

Muzikanti přijeli z celého světa. „Třetí ročník festivalu přinesl desítky nových hudebních jmen. Na festivalu se potkali oblíbení brněnští umělci s hvězdami mimobrněnskými a zahraničními,“ upřesnila Nováková.

Klasická hudba opět rozezvučela Alfa pasáž, rocková scéna zavítala do klubu Fléda a na Špilberk. „O nadupaný závěr festivalu se postaral proslulý americký saxofonista Kenny Garret, oceněný Grammy,“ sdělila mluvčí.

Kromě hudebních show proběhla i divadelní představení

Divadlo ArtBar Druhý Pád předvedlo kabaret s názvem „Super Charada“. Jednalo se o již několikátý díl populárního stand-up představení, která dlouhodobě upozorňují na nespokojenost lidí se současnou politickou situací v České republice.

Herci vytvořili divadelní představení na politické téma, protože se jim současná situace nelíbí a chtějí o ní veřejně mluvit. „Vystupujeme na festivalu podruhé. Stand-up comedy je nejtěžší divadelní žánr, který existuje,“ tvrdil jeden z herců Ivo Krejčiřík.

Artista, který nemůže chodit, ovládal bagr

Velkým tahákem festivalu byla čtyři představení nového cirkusu. „Jednalo se o francouzský trojlístek z Cirque Inextremiste. Akrobat Rémi s bagrem a spolu s kolegy předvedl dechberoucí akrobatickou show,“ řekla Nováková.

Rémi Lecocq před třinácti lety, když mu bylo teprve 21 roků, spadl při tréninku a zůstal upoután na invalidní vozík. Kariéry se nevzdal a na představeních řídí bagr. Manipulací se strojem způsobuje horké chvilky dvěma kolegům, kteří na něm předvádí artistické kousky.

Ohňová show na závěr

Neděle, poslední den čtyřdenního festivalu, byla zaměřená více na dětské publikum. „Chceme, aby se děti pobavily, tak jsme přichystali například show kouzelníků, artistická představení, nebo různé dílny, například malování křídami,“ vypočítává produkční Pawerová.

Festival zakončila v neděli ohňová show na Moravském náměstí. „Přišli jsme s celou rodinou, takové představení se v Brně nevidí každý den. Je to bomba,“ usmívala se Lea Suchánková při pohledu na víření ohňů.