Rulandské bylo v rámci Ovínění nejprodávanější spolu s Pálavou. „Zájemců se ptáme, zda chtějí české či cizí víno, sušší, sladší, kořenitější, kontrastní, svěžejší a podobně. Podle toho vybereme,“ vysvětluje jedna z pořadatelek Petra Voželníková.

Dvoudenní akci tentokrát hostoval Zelný trh. „Zahrála cimbálka i jazzová kapela, nabídli jsme dvacet pět rozličných druhů vín, samozřejmě z Moravy, a také například z Maďarska či Španělska,“ říká organizátor Jakub Pernica.

Video
Video se připravuje ...

Ovínění se konalo tentokrát na Zelňáku. Markéta Malá

Netradiční španělský aperitiv a oranžové víno

Zajímavostí byla Cava, španělské šumivé víno, které se vyrábí technologicky náročnější metodou než třeba italské Prosecco. „Je hodně suché, skvělý aperitiv. Jako první k degustaci doporučuji dát si právě Cavu,“ říká organizátor.

Brňané mohli ochutnat všechny barevné variace vín – červené, bílé, růžové, i netypické oranžové víno. „Oranžové víno je přírodnější, používá méně síry, bývá často nefiltrované, a proto se dole ukládá sedlinka,“ ukazuje Voželníková na dno sklenice.

Nejmladším vinařem byla jedenapůlletá Terezka, která se nadšeně natahovala po lahvích i plných sklenicích. „Na alkohol máš ještě času dost,“ smál se její tatínek Libor Charouz, který ochutnal své oblíbené Rulandské šedé.

Unikátní rolovaná zmrzlina z Thajska

Na akci Ovínění byla k dostání i unikátní rolovaná zmrzlina, která se připravuje na tak zvaném ledovém grilu, který v České republice jen tak neseženete. „Vedoucí naší cukrárny jej přivezla až z Thajska,“ říká cukrářka Marie Moudrá.

Jak se rolovaná zmrzlina dělá? „Na grilu se namrazí jogurtový základ smíchaný s různými přísadami, jako jsou maliny nebo čokoláda. Špachtlí se pak utvoří ruličky,“ vysvětluje Moudrá a dodává, že vyrábí i alkoholickou zmrzlinu s Aperolem a Proseccem.