Akce je dílem Jana a Sabiny Kratochvilových, kteří ze stovek fotografií připravili také knihu. Veřejnost si může fotografie prohlédnout zdarma právě až do 21. srpna. 

Fotografie jsou rozčleněné tematicky pod názvy „Boje“, „Informace“, „Protesty“, „Diskuse“ či jsou rozčleněny podle měst. Záběry pocházejí kromě Prahy také z Brna, Liberce, Ústí nad Labem či Prostějova. Z fotografií je zřejmé, o jak osudový moment šlo a jak intenzivně jej lidé vnímali.

Nová fakta i svědectví

Výstavou a doprovodnou vícejazyčnou publikací chceme ono tragické léto připomenout především mladé generaci. Nepochybuji však o tom, že nová fakta, svědectví či neznámé dokumenty, které jsme na výstavě shromáždili, zaujmou i pamětníky těchto událostí,“ poznamenal Kratochvil, který je zároveň zakladatel brněnského Muzea českého a slovenského exilu 20. století.

Pozornost je v expozici věnována také období bezprostředně po okupaci a událostem roku 1969, tedy po sebeupálení Jana Palacha a při prvním výročí okupace.

V Brně můžete navštívit i další výstavy spjaté s tragickým výročím. V Moravské zemské knihovně je až do 5. října expozice s názvem „Zvláštní vydání. 50 let od okupace Československa 21. srpna 1968 v moravském tisku“. Ukazuje zvláštní vydání řady novin, které speciálně informovaly o aktuálních událostech po začátku okupace.

Další výstavu otevřou 21. srpna

Muzeum města Brna otevře 21. srpna výstavu s názvem Rok 1968 v Brně očima cenzora, potrvá do konce října. „Okupaci chceme připomenout z dvojí perspektivy – jak z pohledu reálných událostí, tak z hlediska následné reakce konzervativního jádra KSČ a okupační propagandy,“ uvedlo muzeum.

VIDEO: Na protest proti okupaci Československa se v Polsku upálil úředník Ryszard Siwiec.

 

Fotogalerie
8 fotografií