Jenže novou půjčku nebyl Lukáš H. schopen ani tentokrát splatit, opožďoval se se splátkami, nebo nepřinesl žádnou. Mezi muži tak docházelo k hádkám, které loni 22. března ráno vyvrcholily vraždou.

Lukáš H. podle své verze při schůzce ztratil nervy a zaútočil na svého bývalého šéfa armádním nožem s čepelí dlouhou 14 centimetrů. Napadeného zasáhl 22 ranami do hlavy, krku a hrudníku, ten na místě zemřel.

Úkladná vražda vs. zabití

Proces u Krajského soudu v Brně se nesl v souboji mezi obžalobou a obhajobou o to, jak děsivý čin pojmenovat. „Obžalovaný čin plánoval. Den před tím koupil armádní útočný nůž, který si vzal na schůzku. Místo peněz vložil do obálky nastříhané papírky," řekl žalobce Petr Bejšovec, který hovořil o brutální a úkladné vraždě. 

Navíc si podle státního zástupce na internetu vyhledával, jak se se zakoupeným nožem zachází. Na schůzku dorazil zapůjčeným vozem, který zaparkoval na netypickém místě. S sebou měl i oblečení na převlečení.

Byl ve stresu

„S tvrzením o úkladné vraždě nesouhlasíme. Řada známých pana obžalovaného vypověděla, že měl několik měsíců z pana poškozeného strach. Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie šlo o čin v afektu," oponoval obhájce Karel Schelle a žádal překvalifikování na zabití.

„Na obžalovaném se podepsal nezdar v podnikání, čelil narůstajícímu stresu. Podle mého názoru nešlo o úmyslný trestný čin, neplánoval ho. Přikláním se k afektu, zkratkovitému jednání," konstatoval znalec Michal Pernička. 

Soud nakonec odmítl verzi obžaloby, čin vyhodnotil jako vraždu prostou. „Není sporu o tom, že obžalovaný usmrtil, nejednal však s rozmyslem. Zaútočil v náhlém hnutí mysli, reagoval na reakci poškozeného,“ vysvětlil mírnější trest soudce Tomáš Kurfiřt.

Rodině zavražděného podnikatele přiznal odškodné dva miliony korun. Rozsudek není pravomocný.

Fotogalerie
9 fotografií