CK AGL travel vám nabízí letecký poznávací zájezd do někdejší metropole carského Ruska Petrohradu (Sankt Petěrsburgu) a jeho okolí: Petrohradu – Benátky severu a nebo pouze variantu eurovíkendu.

Řeka Něva

Něva je nádherná severská 74 km dlouhá řeka, která zamrzá od prosince do počátku května. Její delta s četnými rameny propůjčuje ruskému městu Petrohrad přívlastek Benátky Severu.

Hlavní ramena jsou Velká a Malá Něva a Velká a Malá Něvka. Na ostrovech mezi nimi, propojených četnými kanály se rozkládá někdejší metropole ruského imperia.

V roce 1824 se řeka rozlila a její hladina stoupla o celé čtyři metry. Katastrofické záplavy popsal básník Puškin v Měděném jezdci. Další záplavy byly v roce 1924. Něva je součástí Bělomořsko-baltské a Volžsko-baltské vodní cesty.

Ermitáž

Někteří obdivovatelé tvrdí, že galerie Ermitáž dokonce předčí pařížský Louvre. Sbírky jsou přístupné veřejnosti od roku 1852. Kupodivu nebyly zničeny ani v období VŘSR v roce 1917, protože Lenin je označil za majetek lidu, a díky tomu přežily drancování Zimního paláce.

Sbírka, která čítá téměř tři miliony exponátů je umístěna v barokním skvostu sloužícím jako sídlo ruských carů. Na břehu řeky Něvy probíhala jeho stavba v letech 1754 - 1762 podle návrhů italského architekta Francesca Bartolomea Rastrelliho, dvorního architekta carské rodiny.

Petrohrad - Benátky severu
Autor: AGL

Počínaje rokem 1764 začala carevna Kateřina II. Veliká shromažďovat a vytvářet velkou uměleckou sbírku. V Evropě postupně kupovala výtvarná a sochařská díla slavných malířů a sochařů italské, francouzské, vlámské a holandské školy.

Mezi nejznámější skvosty patří dvě Raffaelovy Madony, dvě Madony od Leonarda da Vinci, obrazy C. Moneta, E, Degase, N. Pousseina a celé řady dalších. Vlámskou školu reprezentuje hojně zastoupený Rembrandt , nechybí ani Picasso.

Jantarová komnata – osmý div světa

Místnost s bohatou nástěnnou výzdobou z jantaru byla původně zhotovena na zakázku pruského krále Fridricha I. v Berlínském zámku. V roce 1716 byla pruským králem Fridrichem Vilémem věnována ruskému caru Petru Velikému.

Po téměř dvě stě roků se pak nacházela v Kateřinském paláci v Carském Selu poblíž Sankt Petersburgu. V září 1941 zabavila Kateřinský palác Wehrmacht pro účely ubytování. Sovětům se nezdařilo nástěnné dekorace evakuovat. V říjnu 1941 byla jantarová komnata za 36 hodin rozebrána, zabalena do 27 beden a odeslána do Královce, kde se stala součástí Pruské sbírky.

Petrohrad - Benátky severu
Autor: AGL

Od bombardování v roce 1945 je osud jantarové komnaty neznámý. O jejím současném umístění existuje nepřehledné množství tvrzení, domněnek a spekulací. V Kateřinském paláci probíhaly od roku 1976 práce na rekonstrukci jantarové komnaty, díky daru německé firmy Ruhrgas byla rekonstruovaná jantarová komnata slavnostně předána veřejnosti 31. května 2003 při ceremonii, kterou vedl spolkový kancléř Gerhard Schröder a ruský prezident Vladimir Putin.

Petrodvorec – malé Versailles

Dříve tzv. Petrův dvůr, v letech 1944 – 2009 Petrodvorec a dnes Petěrgof je město v blízkosti Petrohradu (Sankt-Petěrburg), odkud tam jezdí příměstské vlaky, autobusy a tzv. „loď na křídlech“. Místo proslulo jako letní rezidence carů z dynastie Romanovců.

Petrohrad - Benátky severu
Autor: AGL

V pozoruhodném palácovém a parkovém komplexu z 18. a 19. století, jenž se rozkládá na pobřeží Baltského moře na ploše přes 800 ha, je umístěno přes 170 fontán různých velikostí. Nejznámější fontány jsou socha Samsona bojujícího se lvem, kaskády Zlatá hora, Šachová hora, Velká kaskáda, Římské fontány a fontána Slunce.Překrásný Velký palác rozděluje areál na Horní a Dolní park.

Petěrgof byl výrazně poničen a rozkraden za druhé světové války. Obnova trvala celou druhou polovinu 20. století . V dnešní době je jednou z nejvýznamnějších turistických atrakcí Ruska, která byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO (1990).

Fotogalerie
17 fotografií

Komerční prezentace