Den ode dne přibývá pasažérů, kteří znají svá práva a požadují po leteckých společnostech kompenzace za zpožděný nebo zrušený let. Aerolinky tak musí platit stále více. Pochopitelně to dělají nerady a tak se snaží cestující oblafnout často i stěží uvěřitelnými historkami o důvodech zpoždění.

Ve výšce 10 km nad zemí ptáci opravdu nelétají!

Odborníci ze společnosti Náhrady.cz, která se zabývá vymáháním kompenzací, se někdy nestačí divit tomu, co všechno si zástupci leteckých společností dokážou vymyslet. „V našem žebříčku výmluv jednoznačně vede argument jedněch aerolinek, že za zpoždění letu mohla srážka letadla s ptákem ve výšce 10 km,“ říká jednatel společnosti Náhrady.cz Ivo Brokeš. „Neznám ptáka, který by se tak vysoko dostal. Tedy pokud to nebyl pohádkový drak,“ směje se.

Strávili jste dlouhé hodiny na letišti kvůli stávce nebo zpoždění? Možná nevíte, že máte nárok na náhradu až 15 000 korun
Autor: Istock Photo

Jednou z mnoha dalších výmluv bylo i zdůvodnění nouzového přistání letounu, na jehož palubě se objevil jedovatý had. „Mezi pasažéry vznikla panika, takže pilot musel zamířit k nejbližšímu letišti. V tomto případě ovšem měli cestující nárok na náhradu za zpoždění. Letištní personál totiž vůbec neměl dopustit, aby se had do prostoru pro cestující dostal,“ vysvětluje Brokeš.

Stejně tak dostali kompenzace cestující, jejichž letadlo muselo nouzově přistát kvůli požáru v letadle. „Tady šlo o to, že si jeden z pasažérů v době, kdy většina lidí spala, šel zakouřit doutník na toaletu. Čidla spustila poplach a pilot musel za asistence hasičů rychle přistát. Jenže personál letadla má povinnost cestující za letu kontrolovat,“ dodává jednatel společnosti Náhrady.cz.

Jak zjistit, zda máte nárok na kompenzace? Na Náhradách.cz

Laik ovšem těžko pozná, zda jde jen o výmluvu nebo skutečnost. Pokud i vám zpozdili let nebo ho dokonce zrušili, je dobré zjistit, zda máte nárok na kompenzaci. Vyplatí se to, protože můžete dostat až 15 000 korun!

Jak na to? Stačí prostřednictvím internetu na stránkách Nahrady.cz  vyplnit jednoduchý formulář a odborníci společnosti vám obratem sdělí, zda na kompenzaci máte nárok. Sami také začnou jednat s příslušnou leteckou společností a náhradu na ní vymohou.