Náročná práce se ale na jejím zdraví pomalu podepisovala a v roce 2008 jí byl přiznán částečný invalidní důchod. Dál ale pracovala ve 12hodinovém provozu. „Zaměstnavatel na mě bral od státu dotace a já byla šťastná, že mám práci, protože s invalidním důchodem bych nevyžila,“ říká.

Před Vánoci v roce 2010, když doprovázela klienta k lékaři, uklouzla na ledě a ošklivě si pohmoždila koleno. „Po Novém roce jsem zašla k ortopedovi a ten mi diagnostikoval přetrhané křížové vazy,“ svěřila se reportérům Blesku. Zranění jí lékaři uznali jako pracovní úraz, za který dostala paní Milena bolestné. Následovala operace a rehabilitace. „Do práce jsem spěchala, aby někdo neřekl, že zneužívám pracovního úrazu. Dnes vím, že to byla největší chyba,“ říká skleslým hlasem.

Koleno se za několik měsíců ozvalo znovu. Když šla paní Milena doma ze schodů, vazy jí praskly úplně a ona spadla přímo na rameno. Následoval maraton operací a léčba se protáhla na deset měsíců. „Naivně jsem si myslela, že na mě v práci počkají. Těšila jsem se, až se zase začnu starat o své klienty, ale pan ředitel měl jiné úmysly,“ vzpomíná.

Video
Video se připravuje ...

Zasvětila život nemohoucím, ale... Po pracovním úrazu dostala padáka! redakce Blesk TV

Vyhazov

Vedení diakonie ji poslalo k podnikovému lékaři, aby přezkoumal její zdravotní stav. Z posudku vyplynulo, že paní Šlehuferová už není schopná vykonávat dál svou práci. „Doufala jsem, že mi dají lehčí práci, mohla jsem třeba pomáhat s rozvozy obědů nebo doprovázet klienty do obchodů. Ředitel mi ale řekl, že se bojí, abych neměla další úraz, a vyhodil mě,“ říká žena, která se cítí ublížená.

Na ombudsmana Blesku se obrátila, aby jí pomohl dostat finanční odškodnění za trvalé následky pracovního úrazu. „Dali mi dvouměsíční výpovědní lhůtu, během které jsem mohla zůstat doma a pobírat plat. Jinak jsem žádnou kompenzaci za své 20leté pracovní nasazení neviděla,“ kroutí hlavou. Na podzim minulého roku s ní tak zaměstnavatel ukončil pracovní poměr.

Svých práv se zkoušela domáhat i u pojišťovny, která ji poslala k posudkovému lékaři do Svitav. „Ten mi řekl, že koleno je zralé na endoprotézu. Vysvětlil mi, že jsem udělala chybu tím, že jsem málo marodila a nechodila po lékařích. Nárok na odškodnění jsem prý promeškala o čtyři měsíce,“ říká paní Milena. O uznání trvalých následků s ní prý ale ředitel nechtěl diskutovat.

Paní Milena je přesvědčená, že by se pro ni lehčí práce v pečovatelském centru našla, alespoň na částečný úvazek. „Považuji to za velkou zradu. O to víc mě mrzí, že jsou to věřící lidé, kteří učí, jak pomáhat bližním,“ uzavírá svůj příběh paní Milena.

Po operaci ramene zůstala paní Mileně nepěkná jizva.
Autor: Blesk - Alexandr Malachovský

Potřebujeme jen zdatné pracovníky

Zdeněk Hojný, ředitel střediska Diakonie ČCE ve Dvoře Králové: „Práce v sociálních službách klade vysoké nároky na fyzickou i psychickou kondici zaměstnanců. Proto je důležité, aby pracovníci měli odpovídající zdravotní způsobilost. Nemůžeme připustit, aby kvůli dlouhodobé zátěži končili opakovaně v pracovní neschopnosti a ztratili možnost pracovat v jiném zaměstnání, na které budou stačit jejich síly a zdraví. V případě paní Šlehuferové by její situaci nezlepšila ani práce na zkrácený pracovní úvazek, ani práce v různých sociálních službách v rámci naší organizace. Bohužel jsme pro ni žádné volné pracovní místo s menší zátěží neměli a k dispozici dosud nemáme,“ sdělil Blesku bývalý zaměstnavatel paní Mileny.

Ombudsman Blesku: Na odvolání máte jen 2 měsíce

Podle advokáta JUDr. Jiřího Hartmanna měla paní Šlehuferová jednat dřív. Neplatnosti výpovědi nebo uplatnění nároku na odškodnění se mohla domáhat u soudu, ale nejpozději do dvou měsíců ode dne skončení pracovního poměru.

„Pokud má zaměstnanec za to, že lékařský posudek je nesprávný, měl by podat návrh na jeho přezkoumání poskytovateli, který posudek vydal,“ radí. Posudek pak přezkoumává správní úřad.

Pokud by se skutečně prokázalo, že kvůli pracovnímu úrazu (zpřetrhaným vazům v koleni) nemůže vykonávat dál svoji práci, měla by nárok jednak na odškodnění, jednak na odstupné, a to až ve výši dvanáctinásobku jejího průměrného výdělku. Finanční odškodnění neboli kompenzace přitom nejde z kapsy zaměstnavatele, ale pojišťovny.

Nemůžete kvůli úrazu pracovat?

Zaměstnavatel vás musí dát na jinou pozici

„Jestliže zaměstnanec nemůže podle lékařského posudku dál vykonávat dosavadní práci kvůli pracovnímu úrazu, je zaměstnavatel povinný zaměstnance převést na jinou vhodnou práci,“ vysvětluje Jiří Hartmann. Až v případě, že zaměstnavatel pro zaměstnance jinou práci nemá, může mu dát výpověď.

Odstupné je až 12násobek platu!

„Rozhodující je skutečnost, zda se jedná opravdu o nemožnost konat dosavadní práci pro pracovní úraz nebo pro nemoc z povolání. Pokud ano, bude zaměstnanci v případě výpovědi, ale i v případě uzavření dohody o ukončení pracovního poměru, náležet odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku,“ říká advokát Hartmann.

Fotogalerie
6 fotografií